Teva transformă în acțiuni credite de 9,7 mil. euro acordate reprezentanței din România

Teva transformă în acțiuni credite de 9,7 mil. euro acordate reprezentanței din România
scris 1 feb 2016

Compania farmaceutică israeliană Teva, care din acest an va deține în România fabrica de oncologice Actavis-Sindan Pharma, a majorat capitalul social al reprezentanței din România cu 44 milioane lei (9,7 milioane euro), prin conversia în acțiuni a unor împrumuturi.

”Societatea (Teva Pharmaceuticals SRL) va emite 847 părți sociale noi, în valoare nominală de 52.002 lei, care vor fi atribuite asociatului Teva Pharma BV (99,76%)”, potrivit unei hotărâri a acționarilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Capitalul social al Teva Pharmaceuticals este de aproape 112 milioane lei.

Anul trecut, Teva a încheiat un acord la nivel internațional prin care preia divizia de medicamente generice a grupului Allergan (fost Actavis), din care face parte și unitatea din România.

La nici o lună de la finalizarea tranzacției dintre Actavis și Allergan, în urma căreia Actavis a preluat numele companiei pe care a cumpărat-o, noul grup a vândut divizia de medicamente generice către Teva, pentru 33,75 de miliarde de dolari în numerar și 6,75 de miliarde de dolari în acțiuni (sub 10%), anunțând că se va concentra pe un nou model de business - Growth Pharma.

Finalizarea tranzacției este estimată pentru primul trimestru al acestui an.

Ulterior, gigantul farmaceutic american Pfizer a ajuns la un acord cu Allergan pentru fuzionarea activităților celor două companii, într-o tranzacție de 160 miliarde de dolari, cea mai mare operațiune de acest fel din istoria industriei farmaceutice.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, în 2014, Teva Pharmaceuticals a înregistrat o cifră de afaceri de 220 milioane lei, în scădere cu 6,3% comparativ cu 2013, și a trecut pe pierderi, de 22,9 milioane lei.

În România, prin preluarea activității Allergan-Actavis, Teva urcă de pe locul 17 pe 9 pe piața farmaceutică locală, cu vânzări cumulate de circa 437 milioane lei (100 milioane euro) și o cotă de piață de 3,6%, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor Cegedim din perioada octombrie 2014 - septembrie 2015.

În intervalul analizat, conform Cegedim, Teva România ocupa poziția 17 pe piața farmaceutică românească, cu vânzări de 233,9 milioane lei și o cotă de piață de 1,9%, iar Actavis (care a devenit în iunie 2015 Allergan) se situa pe locul 19, cu vânzări 204,7 milioane lei și o cotă de 1,7%.

Actavis a cumpărat fabrica de medicamente oncologice Sindan în 2006, pentru 147,5 milioane euro. Fabrica Sindan exportă medicamentele în 60 de state.

În 2012, grupul Actavis a fost achiziționat de americanii de la Watson, într-o tranzacție de 4,25 miliarde euro și a format cel de-al treilea mare producător de medicamente generice la nivel mondial. După finalizarea achiziției, grupul a luat numele de Actavis. Ulterior, au mai fost achiziționați producătorii Warner Chilcott (8,5 miliarde dolari) și Forest Laboratories (28 miliarde dolari).

În noiembrie 2014, Actavis a preluat Allergan, producătorul Botox, tranzacția finalizându-se în martie anul acesta. În iunie, Actavis a anunțat schimbarea denumirii în Allergan.

Allergan Generics are 29 de fabrici de medicamente generice la nivel mondial, 16.000 de angajați și a generat anul trecut venituri de 6,74 miliarde dolari.

În urma achiziției, Teva va intra în top 10 companii farmaceutice la nivel global, pe locul 9, cu vânzări estimate la 26 miliarde dolari. Compania israeliană ocupă de mai mulți ani primul loc în topul producătorilor de medicamente generice la nivel mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
teva
majorare capital
credite
medicamente