Compania israeliană din domeniul farmaceutic Teva Pharmaceutical Industries, prezentă și în România, a acceptat să plătească 510 milioane de dolari în urma unor acuzații din partea autorităților americane legate de dare de mită la diviziile din Mexic, Rusia și Ucraina, informează Reuters.
Separat, Teva Pharmaceuticals desfășoară în prezent o anchetă internă legată de posibila mituire a unor cadre medicale din România de către reprezentanții pe plan loc ai companiei.
Potrivit autorităților americane, Teva ar fi oferit milioane de dolari unor oficiali din Mexic, Rusia și Ucraina pentru a-și impune produsele pe piețele respective, ceea ce ar fi generat profituri ilegale totale de peste 200 de milioane de dolari.
CITEȘTE ȘI Compania israeliană Teva a finalizat achiziția fabricii de medicamente oncologice Actavis-Sindan Pharma din BucureștiLegea federală permite ca autoritățile americane să sancționeze companiile prezente în SUA pentru acte de corupție săvârșite în state din afara Americii.
Teva a recunoscut că directorii din Rusia au mituit persoane influente pentru a obține profiturile suplimentare de 65 de milioane de dolari. Totodată, compania a recunoscut că a oferit mită un oficial guvernamental uncrainean pentru a obține aprobarea de a comercializa anumite medicamente.
Actele de corupție din Mexic, Ucraina și Rusia au fost comise în urmă cu circa 10 ani.
La începutul lunii, Teva Pharmaceutical a anunțat lansarea unei investigații interne pentru a proba acuzații legate de mituirea medicilor români pentru a-i determina pe aceștia să prescrie medicamente fabricate de compania israeliană.
Teva Pharmaceutical a inițiat investigația încă de anul trecut, după ce o persoană anonimă i-a acuzat pe israelieni că plătesc comisioane de vorbitori și de consultanță pentru medicii români, care acceptă să prescrie medicamentul Copaxone destinat tratării sclerozei multiple, către un număr cât mai ridicat de pacienți din România.
La începutul lunii august, grupul israelian Teva a finalizat achiziția diviziei de medicamente generice a grupului Allergan (fost Actavis), din care face parte și Actavis România (reprezentanța și fabrica de medicamente oncologice Sindan Pharma București).
În România, prin preluarea activității Allergan-Actavis, Teva urcă de pe locul 18 pe 9 pe piața farmaceutică locală, cu vânzări cumulate de circa 400 milioane lei (90 milioane euro) și o cotă de piață de 3,5%, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor Cegedim din anul 2015.
În intervalul analizat, conform Cegedim, Teva România ocupa poziția 18 pe piața farmaceutică românească, cu vânzări de 209,3 milioane lei și o cotă de piață de 1,8%, iar Actavis (care a devenit în luna iunie 2015 Allergan) se situa pe locul 20, cu vânzări de 185,4 milioane lei și o cotă de 1,6%.
În urma achiziției, Teva a intrat și în top 10 companii farmaceutice la nivel global, pe locul 9, cu vânzări estimate la 26 miliarde dolari. Compania israeliană ocupă de mai mulți ani primul loc în topul producătorilor de medicamente generice la nivel mondial.