Succes în testele preclinice pentru un medicament unic, eficient împotriva infecțiilor rezistente la antibiotice

Succes în testele preclinice pentru un medicament unic, eficient împotriva infecțiilor rezistente la antibiotice
scris 13 apr 2024

Rezistența la antimicrobiene (RAM) reprezintă una dintre cele mai importante amenințări la adresa sănătății publice și a asistenței medicale moderne. Acum, oamenii de știință au descoperit o modalitate complet nouă de a anihila infecțiile bacteriene rezistente la medicamente.

Infecțiile rezistente la antibiotice au ucis peste 1,2 milioane de oameni în 2019 și au devenit una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

O nouă clasă de antibiotice a fost identificată recent de cercetătorii suedezi de la Universitatea Uppsala și, deși a fost testată doar pe șoareci, echipa speră că dezvoltarea ulterioară a medicamentului poate „aduce o contribuție importantă la lupta continuă împotriva rezistenței la antibiotice”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Medicamentul unic, la fel ca multe alte antibiotice aflate în prezent în curs de dezvoltare, vizează membrana dublă care înconjoară bacteriile gram-negative, cum ar fi Escherichia coli, care poate provoca infecții intestinale și sanguine, și Klebsiella pneumoniae, care poate provoca infecții pulmonare, ale vezicii urinare și ale sângelui.

Ministrul Sănătății: Sunt vreo două milioane de români fără asigurare de sănătate. E o cifră mare, asta e realitatea. Peste 700.000 de consultații au fost anul trecut pentru pacienții neasigurați CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății: Sunt vreo două milioane de români fără asigurare de sănătate. E o cifră mare, asta e realitatea. Peste 700.000 de consultații au fost anul trecut pentru pacienții neasigurați

Spre deosebire de bacteriile gram-pozitive, pentru care au fost create numeroase familii de medicamente, această a doua barieră formidabilă care înconjoară celulele bacteriene gram-negative face ca antibioticele să aibă mai greu efect.

Membrana exterioară dură este înglobată cu lipopolizaharide, care conferă celulei integritate, îi permit să interacționeze cu alte suprafețe și permit ieșirea toxinelor și intrarea substanțelor nutritive.De ani de zile, oamenii de știință au fac experimente pe membranele lipidice, deoarece acestea sunt esențiale pentru funcționarea bacteriilor gram-negative.

Cercetătorii din Suedia sunt primii care au vizat o enzimă, numită LpxH, care ajută la sintetizarea altor componente esențiale ale membranei externe, numite lipopolizaharide. Întrucât aproximativ 70% dintre bacteriile gram-negative utilizează această enzimă, ea ar putea constitui o țintă potrivită pentru numeroase infecții.

Șoarecii injectați cu E. coli sau K. pneumoniae rezistent la medicamente au primit o serie de compuși o oră mai târziu, concepuți pentru a inhiba LpxH a bacteriei. Rezultatele au demonstrat că a fost posibilă tratarea infecțiilor din sânge în doar patru ore cu o singură doză.

„În timpul desfășurării acestui model de infecție, bacteriile s-au răspândit în fluxul sanguin al șoarecilor”, explică aceștia.

„Capacitatea acestor compuși de a reduce puternic numărul de bacterii recuperate din sânge în doar o singură doză de tratament evidențiază potențialul lor de a trata cele mai amenințătoare infecții cu agenți patogeni gram-negativi [multirezistenți la medicamente]”.

Aceasta este o descoperire cheie, având în vedere că ambele bacterii sunt din ce în ce mai rezistente la puținele antibiotice disponibile care acționează împotriva lor. În 2019, decesul cauzat de infecțiile rezistente la antibiotice a fost a treia cauză de deces la nivel mondial. Până în 2050, se așteaptă zece milioane de decese pe an.

Pe măsură ce bacteriile se adaptează la antibiotice, există o nevoie acută de noi clase de medicamente pentru a salva vieți.

În prezent, jumătate dintre antibioticele disponibile pe piață sunt pur și simplu variații ale unor medicamente care au fost identificate în urmă cu aproape un secol.

În 2017, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat o listă a celor mai periculoși agenți patogeni rezistenți la medicamente, iar bacteriile gram-negative care sunt rezistente la cele mai eficiente clase de antibiotice cu spectru larg de acțiune sunt în fruntea listei.

Printre acestea se numără E. coli și K. pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa , care provoacă, de asemenea, pneumonie, și Acinetobacter baumannii, care provoacă infecții ale sângelui, plămânilor și urinei.

„În timp ce rezultatele actuale sunt foarte promițătoare”, concluzionează cercetătorii de la Uppsala, „vor fi necesare eforturi suplimentare considerabile înainte ca compușii din această clasă să fie pregătiți pentru studii clinice”.

Studiul a fost publicat zilele trecute în revista PNAS.

Oanaliză cuprinzătoare a rezistenței antimicrobiene (RAM) și a impactului acesteia în întreaga Regiunea Europeană a OMS (53 de țări) a fost publicată anul trecut, în The Lancet Public Health.

Studiul, realizat de o echipă internațională de oameni de știință și condus de cercetători de la Institutul pentru Măsură și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Școala de Medicină a Universității din Washington, Centrul Oxford pentru Cercetare în Sănătate Globală, Centrul pentru Medicină Tropicală și Sănătate Globală și alți colaboratori au analizat 23 de agenți patogeni bacterieni și 88 de combinații de agenți patogeni și medicamente și au ajuns la următoarele constatări:

Cele mai mari rate de mortalitate atribuite și asociate cu RAM au fost în Europa de Est, urmată de Europa Centrală.
541.000 de decese au fost asociate cu rezistența bacteriană.
133.000 de decese au fost atribuite direct infecțiilor bacteriene.
195.000 de decese au fost cauzate de infecții ale sângelui asociate cu RAM.
127.000 de decese au fost cauzate de infecții intra-abdominale asociate cu RAM.
120.000 de decese au fost cauzate de infecții respiratorii asociate cu RAM.
Marea majoritate a deceselor RAM au fost cauzate de șapte agenți patogeni bacterieni, printre principalii Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) și Escherichia coli rezistentă la aminopenicilină. Astfel:

Șapte agenți patogeni principali au fost responsabili pentru 457.000 dintre decesele asociate cu RAM (E coli, S aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecium, Streptococcus pneumoniae, și Acinetobacter baumannii).
S. aureus rezistent la meticilină (MRSA) a fost principala combinație de agent patogen rezistent la medicamente în 27 de țări pentru decesele atribuite rezistenței antimicrobiene.
E. coli rezistent la aminopenicilină a fost principala combinație de agent patogen-medicament în 47 de țări pentru decesele asociate cu RAM.
Autorii studiului spun că analiza oferă cea mai detaliată și cuprinzătoare evaluare de până acum a poverii RAM în Europa. „Nivelurile ridicate de rezistență pentru mai mulți patogeni bacterieni importanți și combinații patogen-medicament, împreună cu ratele ridicate de mortalitate asociate cu acești agenți patogeni, arată că RAM este o amenințare serioasă pentru sănătatea publică în regiunea europeană a OMS”, au scris ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicina
rezistenta la antibiotice
descoperire medicala