Stimulatorul cardiac care controlează Parkinsonul, implantat în premieră, în Italia. „Este începutul unei noi ere!”

Stimulatorul cardiac care controlează Parkinsonul, implantat în premieră, în Italia. „Este începutul unei noi ere!”
scris 19 feb 2024

Gabriele Selmi, de 66 de ani, este primul pacient din Italia căruia i-a fost implantat dispozitivul de ultimă generație Bellaria. ”Mi-a schimbat viața. Voi merge din nou la înot. Și visez să traversez înot Strâmtoarea Messina”, spune bărbatul, citat de Corriere della Sera.

Bellaria deschide calea pentru tratamentul bolii Parkinson. Din ianuarie, Istituto delle Scienze Neurologiche din Bologna, care este deja de peste 20 de ani un punct de referință pentru neurostimularea profundă, a devenit, de asemenea, un centru pilot național pentru implantarea unei tehnologii inovatoare de ultimă generație, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
OFICIAL Câte concedii medicale au fost acordate în România. Șeful CNAS: Populația este într-adevăr bolnavă CITEȘTE ȘI OFICIAL Câte concedii medicale au fost acordate în România. Șeful CNAS: Populația este într-adevăr bolnavă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un dispozitiv sofisticat, un fel de stimulator cardiac conectat la doi electrozi plasați în nucleele profunde ale creierului, a fost introdus în pieptul unui pacient în vârstă de 66 de ani: nu numai că trimite stimuli electrici în anumite zone ale creierului, dar înregistrează în timp real și activitatea motorie, pentru a optimiza setul de terapie.

O caracteristică specială a dispozitivului este durata sa de viață mai lungă, datorită unui sistem extern de reîncărcare prin Bluetooth, astfel încât acesta poate fi utilizat în mod complet autonom de către pacient, fără a mai fi nevoie de înlocuirea ulterioară a bateriei.

Un nou antibiotic sintetic, dezvoltat de Harvard, ar putea salva milioane de oameni de la infecții mortale CITEȘTE ȘI Un nou antibiotic sintetic, dezvoltat de Harvard, ar putea salva milioane de oameni de la infecții mortale

„Este începutul unei noi ere”, subliniază profesorul Pietro Cortelli, director operațional al institutului și al Centrului pentru tulburări de mișcare (Uoc Neuromet), care tratează anual 3.500 de pacienți, dintre care 20% provin din afara regiunii.

Prima intervenție chirurgicală din Italia pentru implantarea acestui stimulator inovator a fost efectuată pe Gabriele Selmi, un pensionar din Castelfranco Emilia, fost director de bancă, care a fost diagnosticat cu această boală în urmă cu opt ani, pe care a încercat să o combată cu medicamente și prin practicarea sportului.

Apoi, în urmă cu 40 de zile, a fost supus operației care, după cum el însuși recunoaște, „mi-a schimbat viața”.

”Aveam un tremur consistent în brațul drept toată ziua și era destul de invalidant. Acum practic nu mai am. În curând voi începe din nou să merg la piscină și să fac gimnastică”, spune fostul director de bancă.

Date oficiale: Sute de mii de concedii medicale pentru că ne-a durut spatele, am strănutat, am fost răciți CITEȘTE ȘI Date oficiale: Sute de mii de concedii medicale pentru că ne-a durut spatele, am strănutat, am fost răciți

Stimularea blochează, de fapt, semnalele care cauzează simptomele motorii invalidante. La Irccs din Bellaria, echipa multidisciplinară formată din neurologi, neuroradiologi, fiziatri, logopedici, neuropsihologi, ingineri de analiză a mersului, neurochirurgi și anesteziști dedicată neurostimulării oferă pacienților cu Parkinson terapii din ce în ce mai personalizate datorită inovației tehnologice.

Cu toate acestea, nu toată lumea poate fi candidată la acest tip de intervenție (aproximativ 5%): „Sunt aleși pacienți destul de tineri, care trebuie să fie intacți din punct de vedere cognitiv, într-un stadiu al bolii nu deosebit de avansat, controlat cu medicamente”, explică neurochirurgul Alfredo Conti.

„Stimularea permite mari beneficii, nu numai în ceea ce privește rezolvarea sau ameliorarea simptomelor, ci și posibilitatea de a reduce semnificativ, cu aproximativ 50%, cantitatea de medicamente care trebuie luate în timpul zilei , astfel încât să se evite efectele secundare grave care reprezintă adevărata limitare a tratamentului farmacologic al bolii Parkinson.

Fundația Regina Maria semnează o nouă achiziție CITEȘTE ȘI Fundația Regina Maria semnează o nouă achiziție

O operație, prin urmare, care „poate schimba viața pacientului într-un mod extraordinar”. Atât de mult, încât se lasă loc pentru vise.

Cum ar fi visul domnului Selmi de a putea traversa înot Strâmtoarea Messina în cadrul „Swim for Parkinson’s”, organizat în fiecare an de Fundația Limpe.

„Ar fi o realizare incredibilă, vom vedea dacă voi reuși”, mărturisește el. Între timp, la Bellaria sunt deja planificate alte implantări ale acestor dispozitive de ultimă generație, cel puțin trei-patru pe lună, cu scopul ca, în timp, stimularea să devină „adaptabilă” la nevoile pacientului, adică să se autoregleze.

viewscnt
Afla mai multe despre
parkinson
boala