Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că în România speranța de viață a femeilor și bărbaților este sub media europeană și că la bărbați este mai scăzută comparativ cu femeile. Acesta este și motivul pentru care vârsta de pensionare nu a fost ridicată în noua lege a pensiilor.
Întrebată, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, de ce a omorât speranța de viață a românilor, afirmând într-un alt interviu că aceasta nu va crește, Simona Bucura Oprescu a precizat că datele pe această temă sunt ale INS.
”Nu am omorât pe nimeni, ba din contră, avem grijă de români fiindcă dacă unii atunci când au scrs PNRR au tatonat ideea că vârsta de pensionare în România trebuie să crească până la 70 de ani, noi nu am făcut altceva decât să venim în noua lege a pensiilor cu garanția că vârsta de pensionare nu va crește, fiindcă aceasta este corelată cu speranța de viață. Prin urmare, nu va putea crește vârsta de pensionare ad-hoc, fiindcă din datele pe care noi le-am analizat nu se întrevede nici situația în care speranța de viață să se îmbuntățească semnificativ până în 2030. Toate datele cu care noi am lucrat pentru a finaliza Legea pensiilor, firește, sunt la Institutul Național de Statistică și pe alți parametri, nu numai pe acesta. Am discutat cu cei de la INS, din păcate, în România, speranța de viață este undeva sub media europeană, undeva la 80 de ani. În România avem o speranță de viață mai scăzută la bărbați, 71 de ani și 9 luni, avem o speranță de viață mai ridicată la femei, aproximativ 79 de ani, o speranță de viață de aproximativ 75 de ani, în medie. Suntem sub media europeană. Sigur că noi ne dorim o îmbunătățire a speranței de viață”, a declarat Simona Bucura Oprescu, citată de News.ro.
Ministrul Muncii a subliniat că PSD, de câte ori a fost la guvernare, a crescut calitatea vieții românilor.
”De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, am avut guvernări care s-au simțit în viața românilor, noi nu am fost guverne Ciomu care au tăiat din toate categoriile sociale. Nu, noi de fiecare dată am avut guvernări care s-au simțit prin faptul că românii au avut venituri mai bune. Am avut guvernări care s-au simțit în veniturile românilor, am avut guvernări care au adus creștere inclusiv pe calitatea vieții românilor și, sigur, asta facem și acum. Nu suntem un guvern care taie, suntem un guvern pentru care nu austeritatea este regula, ci creșterea este regula. O creștere meritată, sustenabilă”, a susținut Bucura Oprescu.
Simona Bucura Oprescu a adăugat că s-a convenit cu Comisia Europeană egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați.
”Am venit în noua lege a pensiilor, care a fost promulgată, astfel încât să ținem cont de specificul României, fiindcă avem două elemente: pe de-o parte, creșterea vârstei de pensionare, pe de altă parte, un element la impuse pe care l-am găsit deja în angajamentele pe care România le-a luat prin PNRR, în raport cu Comisia Europeană, și anume creșterea, egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați. Acum vârsta de pensionare este 62 de ani și 1 lună la femei, până în 2030 aceasta trebuie să ajungă la 63 de ani, iar până în 2035 aceasta trebuie să ajungă la 65 de ani, adică vârsta egală cu bărbații”, a explicat ministrul.
Totuși, perioada de concediu maternal va fi considerată perioadă contributivă.
”Dar pentru a nu pedepsi femeile, și aici am venit cu măsuri care contrabalansează, care îmblânzesc reforma, care arată grija pentru femei, și anume faptul că perioada de concediu maternal este perioadă contributivă și pentru această perioadă femeile vor beneficia de puncte contributive la pensie, fiindcă este adevărat că numai concediu nu este timpul pe care o mămică îl petrece cu copilul său, adică printre colici, printre dințișori, printre pampers - fiecare dintre noi avem copii și suntem conștienți de cât de grea este perioada în care stai și îți crești copilul - și nu în ultimul rând o scădere a vârstei de pensionare cu 6 luni, pentru fiecare copil. Dacă ai un copil poți ieși cu 6 luni mai devreme la pensie, doi copii cu un an și așa mai departe, până la un număr de 7 copii pentru care ai o reducere de 3 ani și 6 luni. Dacă copilul îl crești până la vârsta de 16 ani, respectiv până la 14 ani, pentru copiii adoptați, pentru că și mamelor care adoptă copii li se aplică această prevedere”, a precizat Simona Bucura Oprescu.
În ceea ce privește stagiul de cotizare, acesta rămâne minim 15 ani.
”Stagiul minim de cotizare rămâne minim 15 ani, ca și până acum. Stagiul complet de cotizare rămâne 35 de ani ca și acum. Dacă muncești 40 de ani, poți beneficia de pensionare anticipată fără nicio penalitate. Pentru pensionarea anticipată este important ca românii să știe că am redus de la 30 la sută cât este în prezent penalizarea, la 24 la sută și, sigur, faptul că stagiul, perioada de creștere copil la femei este considerată stagiu contributiv le avantajează și aici pe doamne. În cazul în care tatăl a stat în concediu paternal este, de asemenea, stagiu contributiv”, a subliniat Simona Bucura Oprescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum