Un psiholog are 3,9 ședințe pe zi, iar principala modalitate de a ajunge în cabinetul unui psiholog este cea a recomandărilor “din gură în gură” (77,57%), relevă un studiu realizat de platforma online de servicii psihologice Atlas.
“Această cercetare este consecința nevoii de a înțelege dacă sistemul de sănătate mintală din România este pregătit să facă față nevoilor în creștere semnalate de Organizația Mondială a Sănătății, care a anunțat că depresia este, începând cu 2017, principală cauză de dizabilitate la nivel mondial. Menționăm că am luat în discuție doar serviciile psihologice, nu și cele de psihiatrie. Din păcate, rezultatele studiului sugerează faptul că încă există o adresabilitate scăzută către aceste servicii la nivelul populației, în timp ce prevalența tulburărilor psihice crește an de an în România”, spune Dr. Mihai Bran, medic psihiatru, unul din realizatorii studiului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Principalele 5 concluzii care au reieșit din acest studiu:
• Numărul mediu de ședințe desfășurat într-o zi de un psiholog este de 3,9. Având în vedere că durata medie a unei zile de lucru este de 7 ore putem afirma că există disponibilitatea suficientă pentru a deservi noi clienți.
• Prețul unei ședințe de consiliere psihologică/psihoterapie: sub 100 lei - 52,9% din respondenți, iar între 100 și 150 de lei - 21%. 23,5% din respondenți nu au declarat prețul sedinței, spunând că acesta este stabilit în funcție de fiecare client, după o primă ședință oferită gratuit.
• Principala sursă de clienți este reprezentată de recomandările “din gură în gură” (77,57%). De remarcat faptul că, în momentul de față, nu există o structură care să centralizeze toți prestatorii de servicii psihologice, astfel încât aceștia să poată fi ușor accesați de potențialii clienți.
• 87,5% dintre psihologi nu folosesc mijloace moderne de a-și desfășura activitatea (soluții de tip videoconferință, de exemplu prin Skype).
• 30,9% se gândesc să folosească în viitor soluții de videoconferință, dar 31,6% sunt încă indeciși asupra acestui aspect
Studiul Atlas are la bază un chestionar ce analizează serviciile psihologice din România din perspectiva a 272 de practicieni provenind din toate zonele geografice ale țării. Studiul s-a desfășurat în perioada 12 ianuarie – 23 februarie 2017.