Simona Cocoș a fost numită în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al producătorului de medicamente Zentiva, în urma demisiei lui Nicholas Robert Haggar din funcțiile de membru și președinte în cadrul Consiliului de Administrație.
”Societatea dorește să informeze acționarii și investitorii cu privire la încetarea mandatului lui Nicholas Robert Haggar, în urma demisiei acestuia din funcțiile de membru și președinte în cadrul Consiliului de Administrație al societății începând cu data de 19 august 2021. În acest sens, în data de 18 august 2021 Consiliul de Administrație al societății a luat act de demisia anterior menționată și l-a numit pe Kevin Joseph Clifford ca administrator provizoriu. Mandatul de administrator provizoriu al lui Kevin Joseph Clifford începe să curgă de la data de 19 august 2021. Totodată, prin aceeași hotărâre, Consiliul de Administrație a numit-o pe dna. Simona Cocoș în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al societății începând cu data de 19 august 2021”, anunță compania, pe BVB.
De asemenea, în luna martie, aceasta a fost numită președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), care reunește companiile producătoare de medicamente generice și biosimilare prezente pe piața locală, scrie News.ro.
Simona Cocoș are peste 25 de ani de experiență în industria farmaceutică. A absolvit Facultatea de Chimie, specialitatea inginerie chimică și deține un MBA în Management și Strategie. Activează în domeniul farma din 1995, perioadă pe parcursul căreia a deținut diverse funcții în vânzări și marketing, precum și poziții regionale în cadrul Zentiva. Din 2009 este director general al Zentiva România și Moldova, iar din mai 2020 coordonează activitatea grupului de companii Zentiva în România și Republica Moldova.
Zentiva și-a planificat investiții de 2,7 milioane euro în acest an. Compania a realizat în 2020 un profit net de 65,6 milioane lei, în creștere cu 50% față de anul anterior, și afaceri de 558 milioane lei, ușor mai mică decât anul precedent.
Zentiva SA face parte din Grupul Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice din România, grup care a raportat vânzări de circa 1,05 miliarde lei pentru exercițiul financiar din 2020.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemieÎn România, în cadrul grupului Zentiva sunt angajate circa 1.300 de persoane, dintre care aproximativ 800 sunt integrate în operațiunile industriale (de producție).
În România, grupul Zentiva reunește societățile Zentiva SA, Labormed-Pharma SA, Labormed Pharma Trading SRL (fosta Alvogen România SRL), Be Well Pharma SRL și Solacium Pharma SRL, aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale și OTC. Grupul este un furnizor major de medicamente generice esențiale în cardiologie, oncologie, pneumologie, gastroenterologie, urologie, terapia durerii și pentru sistemul nervos. În prezent, grupul Zentiva exportă din România în țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția, Cehia, Rusia, Belarus și altele.
Portofoliul de produse al Zentiva SA include 150 de produse de uz uman, în forme solide (comprimate, capsule, peleți) și soluții injectabile.
Zentiva SA este unul dintre principalii producători locali de medicamente. Alți producători locali cu tradiție pe piața medicamentelor sunt: Terapia Cluj, Antibiotice Iasi, Biofarm. Principalii importatori de produse farmaceutice sunt: Sanofi, Novartis, Pfizer, MSD, Johnson&Johnson.
Grupul Zentiva este unul dintre cei mai importanți producători de medicamente generice din Europa cu unități de producție la București, Praga și Ankleshwar. În acest moment grupul Zentiva deține 2 fabrici la București: fabrica Zentiva SA care funcționează neîntrerupt de la inaugurarea sa din 1962 și fabrica Labormed. În prezent, grupul Zentiva este cel mai mare producător de generice de pe plan local, în volume vândute.