Românii despre sistemul de sănătate: este corupt, subfinanțat, ar trebui să fie o prioritate pentru stat

Românii despre sistemul de sănătate: este corupt, subfinanțat, ar trebui să fie o prioritate pentru stat
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 4 oct 2016

România se situează pe poziții codașe ale clasamentelor europene cu privire la indicatorii de sănătate, cu aproape 50% decese evitabile în sistemul de sănătate, o mortalitate generală cu 25% peste media Uniunii Europene și o rată a mortalității infantile de 2,5 ori mai mare decât media UE, potrivit datelor prezentate de Coaliția ”Votez pentru Sănătate”.

În aceste condiții, majoritatea românilor (98%) spun că sănătatea ar trebui să fie o prioritate pentru stat, aproape două treimi consideră sistemul corupt, iar puțin peste jumătate că sistemul este subfinanțat, potrivit mai multor studii citate de coaliție.

Urmărește-ne și pe Google News

45% dintre români au indicat că cele mai grave trei probleme ale sistemului de sănătate sunt : personalul medical insuficient, administrarea ineficientă a bugetului sănătății și lipsa accesului la medicamente de ultimă generație.

Referitor la încrederea în sistemul de sănătate, 43% dintre români nu au încredere în Ministerul Sănătății, 33% nu au încredere în Casa Națională de Asigurări de Sănătate iar 31% nu au încredere în spitalele românești.

Accesul limitat la medicamente inovatoare a redus speranța de viață în România CITEȘTE ȘI Accesul limitat la medicamente inovatoare a redus speranța de viață în România

Mai mult, 18% dintre români s-au simțit umiliți atunci când au fost nevoiți să interacționeze cu spitalele românești, iar 16% s-au simțit umiliți când au interacționat cu Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Coaliția ”Votez pentru Sănătate” a lansat astăzi o campanie prin care își propune să aducă sistemul de sănătate românesc în topul priorităților decidenților politici, dar și al tuturor românilor, în contextul alegerilor parlamentare de la sfârșitul acestui an. Campania se va desfășura pe durata lunilor octombrie și noiembrie.

”Pentru a schimba toate acestea este nevoie de un efort comun al tuturor celor implicați în Sănătate. În contextul unui an electoral, manifestarea publică a interesului pentru domeniul sănătății reprezintă o extraordinară oportunitate de a convinge că Sănătatea merită atenția cuvenită. Oferta politică trebuie să fie analizată cu mai multă atenție de către fiecare dintre noi, pentru că trebuie să fim conștienți că opțiunile individuale de vot pot avea efecte practice, la nivel personal, atunci când vine vorba de asistența medicală. Este momentul ca fiecare dintre noi să voteze pentru sănătate”, a declarat Elena Tudose, membru al Consiliului de Experți în cadrul campaniei ,,Votez pentru Sănătate’’.

Coaliția cuprinde organizații reprezentative ale pacienților, industriei farmaceutice, medicilor, farmaciștilor și societății civile, precum Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Alianța pentru Sănătate din România, Ascendis, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Asociația Transplantaților din România, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Colegiul Farmaciștilor din România, Centrul pentru Inovație în Medicină, Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație, Institutul pentru Politici Publice, Local American Working Group, Societatea Națională de Medicină a Familiei, Societatea Română de Cardiologie.

viewscnt
Afla mai multe despre
români
studiu
sistem sănătate