CNAS va prelungi în noul contract-cadru posibilitatea medicilor de familie de a acorda consultații la distanță și discută cu reprezentanții acestora pentru o extindere a tipului de afecțiuni în care acest serviciu este disponibil, pe lângă cele cronice în prezent, a declarat Adrian Gheorghe, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la Profit Health.forum. De asemenea, CNAS a introdus de săptămâna trecută "rețeta în toată țara", o modificare așteptată de foarte mulți ani, care permite ca o rețetă compensată să poată fi ridicată de oriunde pe teritoriul României, fără constrângeri privind casa de asigurări a pacientului, medicul prescriptor sau farmacii. Excepție fac doar unele medicamente eliberate în cadrul unor contracte de tip cost-volum-rezultat, în general medicamente inovative, mai scumpe.
Videoconferința Profit.Health.Forum, cel mai important eveniment din domeniu în media, este organizată cu sprijinul Banca Transilvania, Spitalul Monza, Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Farmec, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), fiind transmisă în direct și la Profit TV.
Anul 2020 a fost un an al adaptărilor tranzacționale, de moment, întrucât a fost nevoie de acțiune rapidă pentru a salva vieți, însă anul 2021 este propice pentru a pune bazele și a iniția adaptări structurale ale modului în care gândim, planificăm, finanțăm și livrăm serviciile de sănătate, a spus el.
"Săptămâna aceasta va ieși raportul CNAS pentru 2020. Este un raport care aduce câteva noutăți privind informațiile pe care le prezintă, un accent și un detaliu mult mai mari decât în trecut pe volumul efectiv de servicii care a fost livrat cu resursele disponibile Fondului (FNUASS, n.r.). În trecut, atenția raportului era pe execuția bugetară a Fondului, iar acum vrem să arătăm ce servicii au fost de fapt furnizate cu banii pe care i-am avut, ca un debut al unei conversații mai ample pe care cred că este absolut nevoie să o avem despre unde vrem să fim ca sistem de sănătate și ce trebuie să schimbăm față de ceea ce avem acum", a anunțat președintele CNAS.
CITEȘTE ȘI PROFIT Health.forum - Conf. dr. Diana Loreta Păun, Consilier prezidențial: Numai prin participarea întregii populații putem ține sub control pandemia. Fac apel la solidaritate, răbdare și respectarea măsurilorCNAS va pune un accent mai ridicat pe traseul pacientului în sistemul medical.
"În acest raport vom anunța și câteva direcții care sunt prioritare pentru mine, un nou contract cadru modern, care să pună în centru performanța, și, de asemenea, o planificare și finanțare a serviciilor de sănătate care să urmărească mult mai atent traseul efectiv al pacientului în sistem și să elimine nealinierile dintre diferitele paliere de servicii, paradigmă în care s-a gândit finanțarea sănătății în România până în acest moment", potrivit acestuia.
Casa de sănătate introduce modificări în ce privește sistemul de sănătate, cea mai recentă fiind "rețeta în toată țara".
"Mă refer la posibilitatea de acordare de consultații la distanță și fără prezentarea cardului de asigurat, mă refer la, colocvial, <<paraclinicul în toată țara>>, care a devenit funcțional de la 1 decembrie 2020 și prin care orice bilet de trimitere pentru orice investigație paraclinică poate fi onorat oriunde în țară, indiferent de alinierea dintre casa de asigurări de sănătate a medicului prescriptor și a furnizorului. De la 1 aprilie 2021, de joia trecută, avem rețeta în troată țara, o dezvoltare așteptată de foarte mulți ani. Din nou, cu excepția medicamentelor eliberate prin cost-volum-rezultat, orice rețetă compensată poate fi ridicată de oriunde pe teritoriul României, fără nicio constrângere privind casa de asigurări a pacientului, medicul prescriptor sau farmacii", a explicat Adrian Gheorghe.
CITEȘTE ȘI PROFIT Health.forum - Ministrul Sănătății: Foarte probabil va trebui să trăim cu o formă sau alta a coronavirusului. Dacă rămânem cu o ghiulea de picior privind gestionarea crizei, vor fi consecințe pentru RomâniaAcestea sunt, potrivit oficialului, doar o parte dintre transformările pe care pandemia le-a grăbit.
"Erau planificate, erau pe radar, se întâmplă. O parte vor fi permanentizate. În acest contract cadru prelungim posibilitatea acordării consultației la distanță de către medicul de familie. Suntem în discuție cu reprezentanții medicilor de familie prtivind patologiile, cazurile, pentru că a pornit consultația la distanță pentru pacienții cu afecțiuni cronice, dar acum realitatea din teren arată că există potențial și pentru alte tipuri de afecțiuni. Suntem în discuții în acest moment", a spus președintele CNAS.
Președintele CNAS a transmis și un mesaj ferm că telemedicina este aici să rămână. CNAS este implicată central în dezvoltarea normelor de aplicare a reglementărilor deja în vigoare referitoare la acest tip de serviciu.