România a făcut pași importanți în ultimii ani în dezvoltarea sistemului de sănătate, investiții importante fiind realizate în infrastructura de sănătate în pofida limitărilor bugetare, dar sistemul are în în continuare probleme, precum accesul limitat la servicii medicale, mai ales în mediul rural, infecțiile nosocomiale, dar și lipsa de comunicare cu pacientul și nevoia de transparență și combatere a știrilor false din domeniu, a arătat, în deschiderea Profit Health.forum, Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial la Departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale.
Conferința este organizată cu sprijinul ARPIM, Banca Transilvania, Stada și BRD, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV și MEDIKA TV
România a făcut pași importanți în ultimii ani în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de sănătate, în ciuda limitărilor bugetare, elementele pozitive fiind investițiile în infrastructura de sănătate, în echipamente, în digitalizare și telemedicină, mai ales pe perioada pandemiei, sau recent prin elaborarea unui plan național de prevenire și combatere a cancerului.
”Dar în ciuda eforturilor întreprinse, trebuie să recunoaștem că există încă bariere, exista încă nenumărate obstacole în sistemul de sănătate și este important să recunoaștem aceste probleme și să ne străduim să le rezolvăm. În primul rând accesul la servicii medicale rămâne limitat, iar aici mă refer în special la zonele rurale și aflate la distanță de centrele mari, unde pacienții se confruntă cu per lungi de așteptare pentru a primi servicii medicale, pentru consultație, pentru tratamente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus există o lipsă acută de personal medical în aceste zone fie că este vorba de medici, fie de asistente, ceea ce face dificilă furnizarea de servicii medicale”, a spus consilierul prezidențial.
În ceea ce privește siguranța pacienților, sistemul nostru de sănătate încă se confruntă cu probleme grave precum infecțiile nozocomiale, care trebuie recunoscute și abordate, erori medicale și multe alte elemente cu consecințe tragice.
”De asemenea, barierele de comunicare și culturale creează o problemă majoră în sistemul nostru de sănătate pentru că în multe cazuri vorbim de neîncredere. Pacienții nu înțeleg diagnosticul și tratamentul fie pentru că există un deficit de comunicare din partea corpului medical, fie pentru că există o lipsă de educație pentru sănătate din partea populației, care vor trebui rezolvate pe viitor”, a afirmat consilierul prezidențial.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Sănătății a semnat contractele de finanțare pentru infrastructură spitalicească nouă prin PNRREste indicată și importanța încrederii în sistemul de sănătate și a transparenței acestuia.
”Este important să avem un sistem de sănătate transparent din perspectiva oferirii de informații și a comunicării. Comunicarea trebui făcută la nivel de populație de specialiști, Informațiile trebuie să fie clare, pe înțelesul tuturor, bazate pe surse științifice validate tocmai pentru a evita fake news-ul și reacții ciudate din partea diferitelor persoane care poate că nu întotdeauna sunt binevoitoare în relația cu sistemul de sănătate
De asemenea, pacienții trebuie să aibă acces la informațiile medicale care îi privesc, la dosarul lor de sănătate, trebuie să participe la luarea decizilor medicale - așa se întâmplă peste tot în lume și așa trebuie să se întâmple și în România. În egală măsură autoritățile și instituțiile medicale trebuie să acționeze cu responsabilitate tocmai pentru că pacienții trebuie să aibă încredere că sistemele de reglementare funcționează și funcționează corect și transparent”. a subliniat consilierul prezidențial, Conf. Dr., Diana Loreta Păun.