Industria farmaceutică din România, care include în principal producători de medicamente generice, a înregistrat în a cincea lună din 2024 o scădere puternică, după o revenire înregistrată în luna precedentă.
Datele oficiale consultate de 360medical.ro arată că, în luna mai 2024, fabricile de medicamente și-au redus producția cu 15,6% față de mai 2023.
Evoluția vine după o creștere importantă a producției înregistrată în aprilie, cu 24% față de aceeași lună din anul precedent, scrie News.ro
În primele cinci luni din 2024, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice a scăzut cu 11,5% față de perioada ianuarie-mai 2023, în condițiile în care creșterea din aprilie nu a compensat decât parțial scăderile din celelalte luni.
Declinul producției din primele 5 luni din 2024 are loc după o scădere de 1,5% a producției farmaceutice din România în 2023 față de anul precedent.
România are un deficit istoric în comerțul exterior cu produse farmaceutice, în condițiile în care exportă medicamente generice ieftine și importă cantități mari de produse – inclusiv inovative, mult mai scumpe.
Ultimele statistici oficiale arată că, în 2023, importurile de produse farmaceutice a ajuns la un nivel-record, de peste 5 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de peste 4 ori mai mici.
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat anul trecut că România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția locală de medicamente, fiind vulnerabilă și dependentă de importuri după închiderea multor fabrici de substanțe active după 1990.
PRIMER consideră că este nevoie de relansarea producției de materii prime din sectorul farmaceutic în țara noastră, iar pentru acest lucru este necesar un schimb de experiență cu marii producători din India.