Reducerea prețurilor la medicamentele eliberate pe bază de rețetă, aplicată la 1 iulie, a determinat o scădere cu 4,8% a valorii pieței farmaceutice anul trecut, față de 2014, la 2,63 miliarde euro, conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report realizat de Cegedim.
În lei, reducerea a fost similară, la 11,7 miliarde lei.
Din iulie, prin aplicarea unui ordin din 2009, România are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană atât la medicametele originale, cât și la cele generice.
Comparativ cu evoluțiile din ultimele cinci trimestre, în trimestrul patru se remarcă o tendință de scădere mai accentuate atât în unități (-6,3%), cât și în valoare, -14,3% în lei și -14,8% în euro.
Segmentul de retail (farmacii) a înregistrat un recul cu 5,8% a vânzărilor, la 2,3 miliarde euro, scăderea de 10,5% înregistrată de medicamentele eliberate pe bază de rețetă fiind partial compensate de creștere cu 14,9% pe segmentul produselor eliberate fără prescripție (OTC).
Vâzările de medicamente pe bază de rețetă din farmacii au însumat 1,77 miliarde euro (7,89 miliarde lei), iar cele de OTC de 523,5 milioane euro.
Spitalele au înregistrat un avans de 2,7% anul trecut, la 332,9 milioane euro. Totuși, în ultimul trimestru acest segment a cunoscut o reducere de 8,5%.
În ultimul trimestru, valoarea medicamentelor Rx a scăzut cu 20,8%, iar cele OTC au avut un avans de 7,3%.
CITEȘTE ȘI LISTA Peste 200 de medicamente pe bază de rețetă riscă să dispară de pe piață, avertizează Cegedim"Reducerea prețurilor aplicată la 1 iulie pentru medicamentele pe bază de prescripție a determinat o scădere semnificativă a acestui segment în farmacii (-20,8% în valoare pentru -7,1% în volum pentru trim. 4 2015), care este cel mai important din piață, atât ca valoare, cât și ca importanță terapeutică. În general, la medicamentele Rx o scădere mai mare de -5% în unități este un prag de alertă pentru disponibilitatea tratamentului. Multe medicamente pe rețetă nu se mai găsesc sau se găsesc cu dificultate, apelăm pe această cale la autorități să se mobilizeze pentru redresarea situației," a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.
În privința evoluției principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidențiază creșteri în volum peste media pieței în cazul medicamentelor pentru sistemul respirator (3,7%), sistemul digestiv și metabolism (3,0%) și pentru anti-neoplazice și imunomodulatoare (1,5%).
În valoare, au consemnat majorări peste medie medicamentele pentru sistemul respirator (6,8%), pentru sistemul digestiv și metabolism (3,7%), sânge si organe hematopoietice (0,4%) și pentru anti-infecțioase sistemice este superioară celorlalte grupe.
În ceea ce privește primele zece companii din punct de vedere al valorii anul trecut, clasamentul s-a modificat la nivelul locurilor doi și trei, după rocada Novartis și Roche. Astfel, Sanofi (inclusiv Zentiva) rămâne lider, cu vânzări de 836,4 milioane lei și o cotă de piață de 7,1%, Novartis (inclusiv Sandoz) urcă un loc, pe poziția a doua, cu vânzări de 679,5 milioane lei și o cotă de 5,5%, iar Roche coboară pe trei, cu vânzări de 611 milioane lei și o cotă de 5,2%.
Topul primilor 10 jucători este completat de Servier (inclusiv Egis) cu 598,6 milioane lei, Pfizer (531,3 milioane lei), Sun Pharma (inclusiv Terapia, cu 515,7 milioane lei), GlaxoSmithKline (500,5 milioane lei), AstraZeneca (429,3 milioane lei), Merck & Co (354,7 milioane lei) și Krka (328 milioane lei).
Aceste companii au cote de piață cuprinse între 5,1% și 2,8%.
Următoare zece poziții sunt ocupate în ordine de Abbvie, Johnson & Johnson, Antibiotice, Menarini, Bristol Myers Squibb, Bayer Healthcare Ag, Alvogen, Teva, Reckitt Benckiser și Actavis.
Sursa: Cegedim