Urmașii cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului, ca urmare a desfășurării activitatii medicale in lupta cu COVID-19, au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului. Totodată, personalul medical implicat în sarcini de serviciu cu pericol deosebit va primi un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază, prevede un proiect legislativ adoptat miercuri de Senat.
Proiectul a fost inițiat de PSD, la finele lunii trecute, înainte de decesul primului cadrul medical implicat în combaterea coronavirsuului. Între timp, marți, 7 aprilie, Ministerul Sănătății a confirmat primul deces în urma infectării cu noul corinavirus în rândul personalului medical. Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.
Față de forma inițială, care stabilea doar drepturile la pensia de urmaș, proiectul, modificat în comisii și adoptat de plenul Senatului, prevede acum că personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de pericol deosebit, beneficiază de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Inițiatorii propun, totodată, modificarea legislației pentru ca urmașii personalului medical decedat ca urmare a participării la acțiuni medicale împotriva COVID-19 să beneficieze de o serie de recunoașteri a meritelor sși sacrificiilor membrului de familie, cadru medical, pe care il reprezintă.
Astfel, proiectul prevede că, la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătății sau Ministerul Afacaerilor interne acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie.
De asemenea, urmașii cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului, ca urmare a desfășurării activitatii medicale in lupta cu COVID-19, au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului.
Urmașii vor beneficia și de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate, precum și de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.
CITEȘTE ȘI VIRAL VIDEO Mesaj emoționant al angajatelor Spitalului ”Victor Babeș” din București - Vom rezista!În cazul în care nu există urmași, dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia vor beneficia de de pensia de urmaș stabilită.
Membrii familiilor cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19, vor beneficia gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sanătății sau în alte rețele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister, mai prevede proiectul.
Proiectul, adoptat în unanimitate de senatori, va fi transmis acum spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.