Patronatul producătorilor vorbește de o iminentă criză a medicamentelor fabricate în România

Patronatul producătorilor vorbește de o iminentă criză a medicamentelor fabricate în România
scris 13 feb 2020

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reunește 19 situri de fabricație din țară, solicită tuturor partidelor politice parlamentare din România să trateze cu responsabilitate găsirea unei soluții pentru oprirea creșterii taxei clawback în contextul majorării prețurilor la materiile prime utilizate pentru fabricația medicamentelor de uz uman.

“În mai puțin de două săptămâni am asistat la o explozie a prețurilor materiilor prime la medicamente, evident în contextul epidemiei cu Coronavirus din China”, a declarat Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER. “Desi încă nu există sincope de aprovizionare, prețurile au crescut cu până la 500% la materiile prime care vin din China pentru fabricația de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparină, vitamine, aminoacizi, precum și la mulți excipienți utilizați în procesul de fabricatie”, a mai spus reprezentantul PRIMER.

Urmărește-ne și pe Google News
De Valentine’s Day, sărbătoriți iubirea printr-o cină romantică - cele mai bune idei pentru o seară de neuitat CITEȘTE ȘI De Valentine’s Day, sărbătoriți iubirea printr-o cină romantică - cele mai bune idei pentru o seară de neuitat

Această creștere de prețuri va pune presiune pe siturile de fabricație din România, pentru că prețurile la medicamente sunt înghețate din 2015, iar taxa clawback, în absența unei decizii de la Guvern sau Parlament, va urca până la 35% din cifră de afaceri în trimestrul 1 din 2020. 

PRIMER solicită partideler politice să nu ducă accesul pacienților la medicamente ieftine și viitorul fabricilor de medicamente din țara în dispută politică din prezent și să acționeze cu responsabilitate pentru a anticipa criza medicamentelor care ar putea începe din luna aprilie. “Am prezentat politicienilor o formulă de compromis pentru 2020 pentru taxa clawback, și anume să accepte plafonarea ei la 20% pentru medicamentele generice, în mare parte produse în tară” a mai spus Damian. “O astfel de formulă de compromis nu va crea un deficit bugetar și va permite continuarea producției în țară a unor medicamente esențiale pentru 8 milioane de români, permițând totodată fabricilor să treacă cu bine peste criza materiilor prime din China”, a completat Directorul Executiv al PRIMER.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
primer