O nouă analiză a materialului genetic colectat din ianuarie până în martie 2020 la Piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, China, a relevat ADN-ul animal din probe deja cunoscute a fi pozitive pentru SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă Covid-19. O cantitate semnificativă din acel ADN pare să aparțină unor animale cunoscute sub numele de enot, despre care se știa că erau comercializați în piață, potrivit oficialilor Organizației Mondiale a Sănătății.
Legătura cu enotul a ieșit la iveală după ce cercetătorii chinezi au împărtășit secvențe genetice brute prelevate din specimene vândute în piață la începutul pandemiei. Secvențele au fost încărcate la sfârșitul lunii ianuarie 2023, pe site-ul de partajare a datelor GISAID, dar au fost recent eliminate, relatează News.ro.
O echipă internațională de cercetători le-a observat și le-a descărcat pentru studii suplimentare, au declarat vineri oficialii OMS.
Noile descoperiri – care nu au fost încă publicate – nu rezolvă problema legată de modul în care a început pandemia, întrucât nu dovedesc că enoții au fost infectați cu SARS-CoV-2 și nici nu dovedesc că aceștia au fost animalele care au infectat mai întâi oamenii.
Dar, deoarece virușii nu supraviețuiesc mult timp în afara gazdelor lor, găsirea unei proporții atât de mari din materialul genetic din virus amestecat cu material genetic de la enoți este foarte sugestivă pentru teoria conform căreia aceștia ar fi putut fi purtători, potrivit oamenilor de știință care au lucrat la analiza. Analiza a fost coordonată de Kristian Andersen, imunolog și microbiolog la Scripps Research; Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney; Michael Worobey, un biolog evoluționist la Universitatea din Arizona. Acești trei oameni de știință, care au cercetat originile pandemiei, au fost intervievați de reporterii revistei The Atlantic.
Detaliile analizei internaționale au fost făcute publice pentru prima dată joi, de The Atlantic.