OMS va convoca un comitet de urgență pentru a evalua riscul internațional al epidemiei de mpox

OMS va convoca un comitet de urgență pentru a evalua riscul internațional al epidemiei de mpox
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2024

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că va fi convocat un comitet de urgență pentru a discuta dacă actuala epidemie de mpox (fost variola maimuței) din Republica Democrată Congo reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional, transmite Reuters.

Actuala epidemie de mpox din Congo a înregistrat deja aproximativ 27.000 de cazuri și a provocat moartea a peste 1.100 de persoane, majoritatea copii, de la începutul anului 2023, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Circulația de zi pe Valea Oltului a fost redeschisă CITEȘTE ȘI VIDEO Circulația de zi pe Valea Oltului a fost redeschisă
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

OMS a declarat că au fost confirmate încă 50 de cazuri de mpox și că sunt suspectate mai multe în patru țări - Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda - unde nu au fost raportate cazuri până acum.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că a decis să convoace un comitet de urgență, având în vedere răspândirea virusului mpox în țările învecinate și potențialul de răspândire internațională în Africa și în afara acesteia.

Un comitet de urgență este alcătuit din experți internaționali care oferă consiliere tehnică și recomandări directorului OMS cu privire la faptul dacă un focar de boală este o "urgență de sănătate publică de interes internațional" - cel mai înalt nivel de alertă al agenției.

Decizia finală este luată de directorul general.

OMS, afiliată ONU, a declarat că comitetul de urgență va fi reunit "cât mai curând posibil", dar nu a furnizat o dată precisă pentru reuniune sau alte detalii.

"Am deblocat 1 milion de dolari din fondul de contingență al OMS pentru situații de urgență pentru a sprijini intensificarea răspunsului și intenționăm să deblocăm și mai mult în zilele următoare", a declarat Tedros în cadrul unei convorbiri cu jurnaliștii.

Tedros a adăugat că agenția a declanșat procesul de listare a utilizării de urgență a celor două vaccinuri mpox - Jynneos de la Bavarian Nordic și KM Biologics LC16 - pentru a ajuta la accelerarea accesului la vaccinuri. Autoritățile congoleze au aprobat utilizarea ambelor vaccinuri în iunie.

Grecii de la Goldair Cargo deschid în România prima lor filială externă, pentru un obiectiv strategic CITEȘTE ȘI Grecii de la Goldair Cargo deschid în România prima lor filială externă, pentru un obiectiv strategic

Epidemia a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de Clade I. Dar noua variantă, cunoscută sub numele de Clade Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contactul apropiat de rutină, așa cum pare să fie cazul în rândul copiilor.

Prezența tulpinii Clade Ib a fost confirmată în Kenya, Rwanda și Uganda, a declarat Tedros din cadrul OMS, în timp ce tulpina din Burundi este încă în curs de analiză.

O formă diferită și mai puțin severă a virusului - clada IIb - s-a răspândit la nivel mondial în 2022, în mare parte prin contact sexual în rândul bărbaților care au relații sexuale cu bărbați. Acest lucru a determinat OMS să declare o urgență de sănătate publică. Deși aceasta s-a încheiat, OMS a declarat că boala rămâne o amenințare pentru sănătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
oms
mpox