Cheltuielile pentru naveta medicilor și asistenților medicali, din spitale de stat, spre locul de muncă vor fi suportate din buget dacă aceștia nu dispune de locuință în localitatea în care lucrează. Este ideea prin care autoritățile încearcă să oprească exodul medicilor, considerând că sunt necesare mai multe măsuri, nu doar un pachet de salarizare motivant.
Noua facilitate este avansată acum printr-un proiect de lege susținut atât de parlamentari de la putere, cât și din opoziție.
Măsura ar reprezenta un stimulent necesar, mai ales în condițiile blocării posturilor, mai arată autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI Managerul unui serviciu județean de ambulanță: Lucrăm pe avarie, cu aproape jumătate dintre ambulanțe defecte. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Health.forumInițiatorii amintesc de faptul că, în cazul navetei cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar, care nu dispun de locuință în localitatea unde este situată unitatea de învățământ la care au postul, autoritățile locale au obligația, din 2015, de a cuprinde în bugetul local sume destinate decontării acestor cheltuieli.
Conform acestui model și considerând că că activitatea din domeniul sănătății este la fel de importantă ca și cea din educație, inițiatorii propun decontarea navetei și pentru medici.
Astfel, inițiativa prevede obligația autorităților locale de a cuprinde în bugetul local sume destinate decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din spitalele publice din rețeaua sanitară proprie.
Naveta va fi decontată pentru personalul care nu dispune de locuință în localitatea unde este situat spitalul public la care are postul.
Sumele destinate navetei acestor categorii de beneficiari vor fi asigurate din veniturile proprii ale bugetelor locale și din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Condiții de acreditare pentru medicii de familie și cabinetele stomatologice, eliminate. În schimb, obligații noi pentru spitalele private care nu prestează servicii în sistemul de statTotodată, Ministerul Sănătății, ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie au obligația de a cuprinde în bugetul propriu sume destinate decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei personalului de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din spitalele publice din rețeaua sanitară proprie, personal fără locuință în localitatea unde este situat spitalul public la care are postul.
Cuantumul și modalitatea de decontare a cheltuielilor vor fi stabilite prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului, după aprobarea proiectului.