Deputații din comisia de buget au avizat, marți, o nouă formulă de calcul al taxei clawback pentru medicamente, propunere care urmează a fi avizată și de comisia de sănătate, iar apoi va primi votul final al Camerei Deputaților. Potrivit unui amendament adoptat la proiectul de lege cu noua formulă a taxei, bugetul aferent medicamentelor subvenționate de la buget va fi indexat anual cu rata inflației.
Inițiativa legislativă a fost susținută de parlamentari PSD și PNL, în vederea aplicării unei noi formule de calcul a contribuției trimestriale datorate de deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, și fusese adoptată de Senat în septembrie 2014.
Atât Guvernul Dăncilă, cât și noul Executiv condus de liberali au arătat că se opun modificării tatxei clawback. Mai mult, în comisia de buget și finanțe, reprezentantul Ministerului Sănătății au arătat că producătorii sunt mulțumiși cu actuala formulă a taxei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit susținătorilor proiectului, însă, taxa clawback, în forma sa actuală, este discriminatorie pentru agenții economici români, care sunt suprafiscalizați.
”Producătorii români de medicamente nu sunt în niciun fel de responsabili pentru creșterea nesustenabilă a consumului de medicamente din ultimii ani, care este datorată creșterii cheltuielilor cu tratamente scumpe, pe fondul publicării unei noi liste lărgite de medicamente compensante în 2008 și al eliminării plafoanelor la armacie”, argumentau cu mai bine de cinci ani în urmă inițiatorii.
Proiectul a fost votat de deputații din comisia de buget în forma adoptată de Senat în 2014, dar cu un amendament propus de deputata USR Cosette Chichirău, astfel încât bugetul aferent medicamentelor suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, aprobat inițial prin legea bugetului de stat, să fie indexat anual cu rata inflației.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sporul de până la 15%, acordat în administrația publică centrală și locală pentru ”condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, va fi redus drastic. Cum va fi calculat de Guvernul OrbanAstfel, proiectul propune stabilirea unei formule diferențiate de calcul a contribuției trimestriale (taxa de clawback) pentru medicamente de tip I și medicamente de tip II.
Totodată, inițiativa stabilește aplicarea procentelor ”pI” și ”pII” asupra valorii consumului de medicamente de tip I, respectiv asupra valorii consumului de tip II suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății.
FORMULA DE CALCUL AVIZATĂ POATE FI CONSULTATĂ AICI
CITEȘTE ȘI Clinici și spitale private: Diferența față de tariful decontat de stat, acoperită de asigurarea privatăAsupra proiectului mai trebuie să se pronunțe și comisia de sănătate, care este desemnată să întocmească în comun cu comisia de buget raportul pentru votul final din Camera Deputaților.
Noul ministru al Sănătății, Victor Costache, a declarat recent că taxa clawback a fost aplicată ”fără discernământ” și că, în condițiile în care este „imposibil” să se interzică exportul paralel de medicamente, trebuie relaxată politica de taxare a acestor produse, astfel încât pacienții români să nu sufere din cauza lipsei tratamentelor de care au nevoie.