Ministerul Sănătății reziliază contractul cu Polisano pentru vaccinul hexavalent și vrea să îl cumpere urgent de la producător

Ministerul Sănătății reziliază contractul cu Polisano pentru vaccinul hexavalent și vrea să îl cumpere urgent de la producător
scris 21 aug 2016

Vaccinul hexavalent ar urma să fie cumpărat direct de la producător de către Ministerul Sănătății care reziliază contractul cu firma Polisano care declarase că nu își poate onora obligațiile.

Ministerul Sănătății reziliază acordul cu Polisano pentru vaccinul hexavalent cu care sunt imunizați bebelușii și vrea să îl cumpere urgent de la producător, care are în depozit 120.000 de doze. Acordul cu Polisano a fost denunțat după ce firma a anunțat că nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a întârziat de mai multe ori distribuirea, în condițiile în care datoriile Polisano către producător sunt de câteva milioane de euro, au declarat, pentru News.ro, oficiali ai Ministerului Sănătății.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că vaccinul hexavalent cu care sunt imunizați bebelușii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, poliomielitei și hepatitei B nu a mai ajuns la medicii de familie, care ar trebui să îl primească de la Direcțiile de Sănătate Publică și să îl administreze, gratuit, în cadrul programului național de imunizare. 

Remus Borza spune că vor fi disponibilizați \ CITEȘTE ȘI Remus Borza spune că vor fi disponibilizați "100-200 de salariați de la Polisano Distribuție”: Firma are probleme de lichidități

Firma Polisano a informat Ministerul Sănătății că nu își poate onora obligațiile contractuale de a livra numărul de doze de vaccin hexavalent conform graficului pe anul în curs. "Nu este prima dată când societatea este în situația asta. Mai mult, există chiar un proces intentat de Ministerul Sănătății împotriva Polisano. Procesul a fost câștigat, iar societatea obligată să achite daune materiale cauzate de întârzierile la livrarile anterioare”, au precizat, duminică, pentru News.ro, oficialii Ministerului Sănătății.

În prezent, Polisano nu are mijloacele financiare pentru a achiziționa vaccinul de la producător si a-l livra Direcțiilor de Sănătate Publică. Și producătorul vaccinului a informat Ministerul Sănătății despre această situație, arătând că datoriile Polisano sunt deja de ordinul a câteva milioane de euro, așa încât nu își poate crește expunerea financiară față de acest distribuitor

Reziliere unilaterală

În aceste condiții, Ministerul Sănătății a decis că acordul cadru cu Polisano nu mai poate fi continuat, cu întârzierile repetate care afectează graficul de vaccinare a copiilor. "Polisano a fost notificată de către minister, conform prevederilor contractuale, în vederea rezilierii unilaterale a contractului. Dacă acordul ar fi fost reziliat cu acordul ambelor părți, atunci Polisano nu ar fi fost răspunzătoare de eventuale sume cheltuite în plus de la bugetul Ministerului Sănătății în vederea achiziționării vaccinurilor în procedură de urgență. Rezilierea unilaterală a acordului permite Ministerului Sănătății să se alăture altor creditori ai companiei pentru recuperarea eventualelor prejudicii”, au mai spus oficialii MS.

Contractul va fi reziliat după 15 zile de la notificarea firmei Polisano de către Ministerul Sănătății, termen care curge de la finele săptămânii trecute.

120.000 de doze de vaccin gata pregătite

În paralel, Ministerul Sănătății pregătește o achiziție în procedură de urgență a vaccinului hexavalent. Producătorul are, în prezent, 120.000 de doze de vaccin în depozitul din România. Ministerul Sănătății estimează că întârzierea în achiziția vaccinului nu se va prelungi nejustificat. De asemenea, va fi lansată o procedură de achiziții în vederea încheierii unui nou acord cadru, care să permită stabilitatea livrărilor și predictibilitatea stocurilor, au precizat reprezentanții MS.

Și în luna aprilie a fost o criză a vaccinului hexavalent, atunci Ministerul Sănătății spunând că disfuncționalitățile în livrarea dozelor pentru imunizarea bebelușilor s-au datorat imposibilității producătorului de a-l produce și a-l pune la dispoziție în timp util.

MS preciza atunci că, potrivit acordul cadru, până la sfârșitul acestui an, distribuitorul trebuie să mai pună la dispoziția Ministerului Sănătății 400.000 de doze de vaccin. În luna ianuarie, au fost aduse în țară 107.300 de doze, care au fost distribuite cabinetelor medicale în vederea continuării procesului de imunizare. Până la sfârșitul lui aprilie trebuiau să intre în România alte 100.000 de doze de vaccin hexavalent.

viewscnt
Afla mai multe despre
hexavalent
guvern
ministerul sanatatii
polisano