Cabinetele de medicină de familie vor putea deschide cel mult două puncte secundare de lucru în alte localități, unde nu există medici de familie, cu respectarea anumitor condiții legate de funcționarea punctelor de lucru respective, așa cum a anunțat anterior Profit.ro. Un proiect de lege în acest sens a fost promulgat miercuri de președintele Iohannis.
De ce este important: În prezent, legislația prevede că un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet, dar că astfel de cabinete pot avea puncte de lucru.
Context: O decizie a Colegiului Medicilor, datând din 2013, acordă posibilitatea medicului de familie titular al unui cabinet să deschidă puncte de lucru în altă localitate fără angajarea altui medic și să presteze servicii peste norma de bază, în limita a cel puțin 10 ore pe săptămână, dar în legislație nu se regăsesc astfel de prevederi.
Profit.ro a relatat că, în noiembrie anul trecut, senatorii au adoptat un proiect de lege care permite unui medic de familie să fie titularul unui punct secundar de lucru în altă localitate, dar cu respectarea anumitor condiții privind asigurarea unui număr minim de ore de lucru și ținând cont de distanță față de localitatea în care are cabinetul. Proiectul de lege a fost adoptat, în pofida faptului că Guvernul nu a susținut aceste modificări legislative.
CITEȘTE ȘI Clinici și spitale private: Pentru anumite servicii medicale, pacienților le va fi decontat tariful de la statProiectul adoptat de Senat stabilea însă că, pe lângă cabinet, medicul de familie poate fi titularul unui singur punct de lucru, care putea fi deschis în altă localitate, dar la mai puțin de 15 kilometri de cabinetul medicului de familie. La acest punct de lucru medicul de familie ar avea obligația să asigure un program de minim 10 ore pe săptămână.
Camera Deputaților a dat, la finele lunii martie, votul final asupra proiectului, după ce deputații din comisia de specialitate au stabilit că medicii de familie vor avea dreptul să deschidă două cabinete în alte localități, fără a mai impune vreo condiție privind distanța, ci doar numărul minim de ore pe săptămână în care să asigure program de lucru.
”Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”, prevede proiectul adoptat de Parlament.
Deputații au mai menținut în proiect condiția ca în cazul în care există mai multe solicitări de deschidere a unui punct de lucru în aceeași localitate, prioritatea este acordată medicului cu mai puțini pacienți.
CITEȘTE ȘI Mesaj pentru medicii români care vor să lucreze în Marea Britanie în contextul Brexit. Sunt căutați mii de medici de familie
”Lipsa de medici de familie din peste 500 de comune, justifică această modificare. Deschiderea unui punct de lucru secundar situat la mai puțin de 15 km față de cabinetul propriu nu se justifică, întrucât decizia aparține în exclusivitate medicului de familie care dorește să deschidă un punct de lucru și această dorință nu poate și nici nu trebuie să fie îngrădită de legislație în condițiile în care avem o lipsă de 500 de medici de familie în aceste comune și modificarea legislativă oricum include restricția de a avea posibilitatea deschiderii unui punct de lucru numai și numai în comunele unde nu există cabinet de medicină de familie”, arată deputații.
Potrivit acestora, toate cabinetele și punctele secundare de lucru vor aparține de aceeași casă de sănătate la nivel județean, astfel că nu vor exista probleme de finanțare sau stabilire corectă a programului de lucru.