Marea Britanie face stocuri de medicamente de teama unui Brexit fără acord

Marea Britanie face stocuri de medicamente de teama unui Brexit fără acord
scris 1 feb 2019

Marea Britanie face stocuri de medicamente de teama unui Brexit fără acord și a cumpărat în acest scop 5.000 de frigidere pentru păstrarea acestora, devenind cel mai mare cumpărător de frigidere de acest tip din lume, potrivit secretarului pentru Sănătate și Asistență Socială, Matt Hancock, transmite Reuters.

”Este esențial să ne asigurăm că pacienții vor continua să aibă acces la medicamentele de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății, responsabil cu planificarea pentru Brexit, Stephen Hammond, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit guvernului britanic, circa două treimi din medicamentele utilizate de Serviciul Național pentru Sănătate (National Health Service - NHS) provin din Uniunea Europeană.

GRAFIC Bolile românilor și criza din spitalele publice duc piața serviciilor medicale private la un nivel record. TOP-ul clinicilor CITEȘTE ȘI GRAFIC Bolile românilor și criza din spitalele publice duc piața serviciilor medicale private la un nivel record. TOP-ul clinicilor

Premierul Theresa May, care suferă de diabet de tip 1, a spus că și ea depinde de insulina produsă în alt stat al Uniunii Europene.

”Colaborăm foarte strâns cu industria farmaceutică pentru a ne asigura că există stocuri semnificative de medicamente în Marea Britanie”, a scris Hammond într-un articol publicat săptămâna trecută.

Unii britanici nu împărtășesc aceeași încredere, iar dovezile furnizate de cititorii ziarului sugerează că oamenii fac stocuri de medicamente, de la calmante de durere pentru copii la medicamente pentru boli grave.

În cazul medicamentelor comercializate cu prescripție, aceasta nu este o opțiune.

”Nu ar conta nici dacă aș avea toți banii din lume, nu pot cumpăra aceste medicamente pentru sunt cu prescripție. Nu pot să asigur viitorul copilului meu”, a declarat Jo Elgarf, mama unui copil care suferă de o formă gravă de epilepsie și care este dependent de medicamente din UE.

Nu doar pacienții sunt îngrijorați.

Directorul general al unei instituții care administrează spitale în Birmingham, al doilea mare oraș din Anglia, a avertizat săptămâna trecută că există riscul amânării unor operații din cauza lipsei de medicamente.

”În eventualitatea unui Brexit haotic, fără acord, multe trusturi ale NHS ar putea rămâne rapid fără medicamente vitale”, a scris medicul Dave Rosser într-un memo adresat consiliului său de administrație.

El a spus că ”surse bine informate și fără orientare politică din NHS” au afirmat că volumul bunurilor provente din Europa ”ar putea scădea la o treime până la o cincime din volumul zilnic actual, pentru o perioadă de cel puțin câteva luni”.

Potrivit asociației Brexit Health Alliance, 45 de milioane de pachete destinate pacienților sunt trimise în fiecare lună din Marea Britanie în UE și alte 37 de milioane de pachete invers.

”Orice deviere de la standardele actuale, de către UE, și lipsa unui acord de cooperare cu UE în domeniul medicamentelor și al dispozitivelor medicale ar însemna un risc pentru lanțurile de aprovizionare”, a spus Russer.

O consecință neintenționată a acesstei îngrijorări este că acumularea de stocuri de către spitale sau pacienți provoacă deficit pentru alți pacienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
brexit
medicamente