Lipsa medicamentelor de pe piață: Investigație finalizată de Consiliul Concurenței

scris 10 oct 2016

Lipsa unor medicamente de pe piață ține de mai mulți ani capul de afiș în industria farmaceutică românească, motivele avansate pentru această situație fiind regimul nesustenabil al taxei clawback, scăderea prețurilor la medicamente și exporturile paralele. 

Consiliului Concurenței a finalizat recent o investigație utilă pe piața farmaceutică din România și a analizat o listă de 32 de medicamente pentru care un eșantion de farmacii au indicat lipsa de pe piață a acestora, întrebând 16 producători și 9 distribuitori despre această situație.

Urmărește-ne și pe Google News

Lista este pusă la dispoziție de Profit.ro AICI.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Înainte de a fi publicată aici, această știre a fost prezentată cu mult timp înainte pe Profit Insider

În urma analizei în oglindă a cauzelor acestor lipsuri, situațiile de lipsă de medicamente de pe piață sunt cauzate în principal de factori precum punerea pe piață de către companiile producătoare de medicamente a unor cantități insuficiente pentru nevoile populației și exportul parallel realizat de către distribuitori în detrimentul aprovizionării cu precădere a cererii venite de pe piața națională, arată Consiliul Concurenței.

Motivările producătorilor transmise Consiliului Concurenței:

1. În unele cazuri, producătorii nu au avut cunoștință că pe piață au fost înregistrate lipsuri ale anumitor medicamente ;

2. În alte cazuri, lipsa a fost notificată și compania a instituit un canal de tip urgență care să satisfacă cererile din piață ;

3. În anumite cazuri, producătorul a fost înștiințat despre existența lipsurilor, consideră că și-a îndeplinit îndatorirea de serviciu public prin aducerea pe piață a unor cantități suficiente de medicamente, dar problemele de lipsă de stoc au apărut la nivelul de distribuție, datorită exporturilor realizate de către distribuitori ;

4. În anumite cazuri, producătorul a susținut că a aflat despre aceste lipsuri din adresa Consiliului Concurenței și că este posibil să suplimenteze cantitățile prin comandarea unor cantități suplimentare din partea companiei mama.

Motivările distribuitorilor transmise Consiliul Concurenței:

1. Unii distribuitori susțin că nu au avut cunoștință despre aceste lipsuri ;

2. Unii distribuitori susțin că au avut cunoștință despre lipsuri dar că acestea se datorează producătorilor, gradul de onorare a comenzilor fiind unul scăzut ;

3. Unii distribuitori acuză relațiile de exclusivitate/DTP (direct-to-pharmacy) din piață, susținând că din această cauză accesul lor la medicamente a fost restricționat.

Întrucât conceptele de lipsă de pe piață, respectiv de asigurare a necesarului pieței, nu sunt definite în mod clar în legislația românească în domeniu, Consiliul Concurenței consideră că urmărirea îndeplinirii obligației de serviciu public, atât la nivel de producător, cât și la nivel de distribuitor, este una dificilă.

Astfel, autoritatea consideră că obligația de serviciu public trebuie instituită pe tot lanțul de aprovizionare cu produse farmaceutice, iar controalele efectuate pentru verificarea îndeplinirii acestei obligații ar trebui efectuate de aceeași autoritate cu competențe în domeniu, pentru a se asigura egalitatea de tratament.

De asemenea, în cazurile în care se constată încălcarea acestei obligații, amenzile ar trebui să fie destul de însemnate încât să asigure un caracter disuasiv, datorită faptului că sumele încasate din comerțul paralel sunt unele importante.

Toate medicamentele analizate, pentru care au fost semnalate lipsuri pe piața din România, înregistrează un anumit procent de exporturi în perioada analizată. Exportul anumitor medicamente poate deveni interesant din punct de vedere financiar pentru distribuitorii din România, având în vedere diferențele de preț dintre diverse state membre UE pentru anumite medicamente.

Consiliul Concurenței consideră că interzicerea comerțului intracomunitar cu medicamente este o practică anticoncurențială, dar subliniază că activitatea unor distribuitori înregistrați în România ar trebui să se concentreze asupra pieței românești și a respectării obligației de serviciu public pe care distribuitorii o au conform legii, sub sancțiunea suspendării licenței de distribuție.

Puteți consulta motivările producătorilor și distribuitorilor transmise Consiliului Concurenței aici.

Lipsa medicamentelor de pe piață: Investigație finalizată de Consiliul Concurenței
viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
lipsă
analiză