Președintele Casei Naționale de Sănătate (CNAS), Laurențiu Mihai, își încheie, miercuri, mandatul și a prezentat un bilanț în care vorbește despre proiectul de Contract-Cadru pentru 2018 care ”va îmbunătăți semnificativ accesul asiguraților la servicii și investigații medicale și va reduce birocrația din sistemul de sănătate”. Mihai spune că ”sistemul de asigurări sociale de sănătate din Romania se află în grea suferință”, principala problemă fiind subfinanțarea și anunță că banii prevăzuți în buget vor ajunge până în lunile septembrie – octombrie.
”Din păcate, sistemul de asigurări sociale de sănătate din Romania se află în grea suferință, iar publicarea Indexului European al consumatorului de sănătate 2017, în care țara noastră ocupă din nou ultimul loc, nu face decât să confirme acest lucru” a declarat Laurențiu Mihai, miercuri, la încheierea mandatului de președinte al CNAS, scrie News.ro.
Potrivit acestuia, principala problemă a sistemului este subfinanțarea.
”Avem printre cele mai mici cote de contribuție pentru sănătate, aplicate la cele mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale plătesc această contribuție, ceilalți sunt scutiți prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura funcționarea eficientă, iar discuțiile din prezent privind amânarea depunerii unor declarații fiscale, deci și plata contribuțiilor, prezintă riscuri suplimentare pentru finanțare”, mai spune Laurențiu Mihai.
El adaugă că sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar până în lunile septembrie – octombrie, fiind în mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populației.
“Modul de finanțare al sănătății poate fi modificat doar prin decizie politică, în urma unei largi dezbateri publice pe care mi-aș fi dorit s-o inițiem. Ceea ce am putut face s-a concentrat pe crearea condițiilor pentru un acces mai rapid al pacienților la servicii și investigații medicale și un început de debirocratizare a sistemului actual. Poate cel mai important lucru constă în demararea unor verificări ale sistemului informatic pentru a identifica în mod precis care sunt cauzele care duc la funcționarea defectuoasă a acestuia”, afirmă Mihai.
Laurențiu Mihai a fost numit la conducerea CNAS la sfârșitul lunii noiembrie 2017 și fost eliberat din funcție, la cerere, în 26 ianuarie de către premierul interimar Mihai Fifor.
Din 1 februarie, atribuțiile sale sunt preluate de către vicepreședintele Răzvan Teohari Vulcănescu, până la numirea unui alt președinte, în condițiile legii.