România se află, pentru al doilea an consecutiv, la coada clasamentului privind sistemul medical, în urma Bulgariei, Albaniei, Macedoniei și Muntenegrului, având cele mai mici scoruri la drepturile și informarea pacienților, timpul de așteptare pentru tratament, rezultatele tratamentului, gama și sfera serviciilor oferite, produsele farmaceutice, relevă Indexul Euro Consumer Health (EHCI).
Raportul de anul trecut poate fi văzut AICI.
Studiul relevă că "România are probleme grave în gestionarea întregului sector public. În domeniul asistenței medicale, discriminarea grupurilor minoritare, cum ar fi roma (3,5 - 4% din populație), indică rate slabe ale rezultatelor, ceea ce în EHCI 2017 este, din păcate, pedepsit mai greu decât în edițiile anterioare".
"Albania, România și Bulgaria suferă de o structură veche de asistență medicală, cu un raport ridicat și costisitor de îngrijiri în ambulatoriu față de asistența medicală externă", se arată în studiu, atenționând că "în timp ce italienii preferă admiterea în spitale lungi, deoarece își pot permite acest lucru"; Bulgaria, România și Albania nu pot avea o astfel de variantă accesibilă.
CITEȘTE ȘI FOTO Lipsa banilor din spitalele de stat îi determină pe medici să apeleze la opinia publică. Un medic chirurg prezintă cum arată mâna sa după 12 ore de operații la 30 de gradeRomânia este pe primul loc cu indicatori negativi la rata infecțiilor în spitale, mortalitatea infantilă și mortalitatea cauzată de cancer și boli cardiovasculare.
Cel mai bun sistem de asistență medicală, conform EHCI 2017, se află în Țările de Jos.