Producătorul de medicamente Johnson & Johnson (J&J) și cei mai mari trei distribuitori de medicamente din Statele Unite au convenit să finalizeze un proiect de acord în valoare de 26 de miliarde de dolari care rezolvă cererile de despăgubiri ale statelor și guvernelor locale, care îi acuză că au contribuit la epidemia de opioide din țară.
Distribuitorii McKesson, AmerisourceBergen și Cardinal Health și J&J au avut timp până vineri să decidă dacă suficiente orașe și comitate la nivel național au ales să se alăture acordului pentru a justifica finalizarea acestuia, potrivit agenției Reuters, citată de News.ro.
Acordul își propune să rezolve aproximativ 3.000 de procese ale guvernelor statelor și autorităților locale care încearcă să tragă la răspundere companiile responsabile pentru o criză a abuzului de opioide care a dus la sute de mii de decese prin supradoză în Statele Unite, în ultimele două decenii.
Distribuitorii de medicamente și J&J au confirmat vineri, în comunicate separate, că au stabilit că există o participare ”suficientă” pentru a merge mai departe cu acordul, care a fost anunțat pentru prima dată în iulie. Companiile nu admit că ar fi comis fapte ilegale.
Anunțul deschide calea pentru ca aceste companii să înceapă să facă plăți către guverne, în aprilie, ibani despre care oficialii spun că vor fi folosiți pentru finanțarea tratamentului și a altor programe care vizează abordarea crizei de sănătate.