INFOGRAFIC Antibiotice Iași, profit net trimestrial cu un sfert mai mare în contextul unor facilități fiscale. Cum a navigat compania prin criza coronavirus

INFOGRAFIC Antibiotice Iași, profit net trimestrial cu un sfert mai mare în contextul unor facilități fiscale. Cum a navigat compania prin criza coronavirus
scris 13 mai 2020

Cu o dinamică foarte bună a livrărilor de nistatină, Antibiotice și-a majorat cu 13% vânzările în primele 3 luni ale acestui an. Activitatea de export a fost lovită de criza noului coronavirus, însă epidemia COVID-19 ar urma să sporească afacerile pe segmentul antiinfecțioase.

Dintre companiile listate la Bursa de Valori București (BVB9 și care deja anticipează șocuri urmare a epidemiei de coronavirus și a măsurilor drastice de răspuns care au paralizat economia, Antibiotice Iași (ATB) ar putea fi una din societățile câștigătoare. Deși lanțul livrărilor a fost bulversat la șocul primar, cererea de medicamente din lume are potențialul de a majora afacerile companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Firma a realizat în primul trimestru vânzări de 73,63 milioane lei, cu 13,17% mai mari decât cele de 65,06 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Aportul a fost nu mai puțin de 18 milioane lei din partea produsului nistatină, a căror vânzări au fost cu 13% mai mari decât cele programate și cu 27% sporite față de cele de la T1 2019.

DECIZIE Cabinetele medicilor de familie vor fi scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri CITEȘTE ȘI DECIZIE Cabinetele medicilor de familie vor fi scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri

Suferința a fost la export. „Pe fondul crizei mondiale de răspândire a virusului SARS-CoV 2, activitatea de comerț internațional a fost puternic impactată în această perioadă”, spune raportarea trmestrială. „Măsurile de restricționare a exportului impuse prin Ordonanțele Militare, documentarea suplimentară solicitată de Ministerul Sănătății pentru aprobarea derulării operațiunilor de export, perturbarea calității canalelor tradiționale de transport, limitarea sau sistarea activităților de producție a unor furnizori din zonele afectate (China, Italia, Franța, India) au avut ca rezultat o performanță mai redusă a activității de export pentru categoria produselor finite (medicamente) față de nivelul planificat, dar și față de perioada similară a anului 2019.”

Totuși, compania, care după criza financiară a promovat o politică de extindere la export, o piață principală atacată fiind Asia de Sud-Est, vede și noile oportunități: „Perioada următoare se va caracteriza printr-o creștere semnificativă a cantităților fabricate și livrate la export pentru medicamentele antiinfecțioase (în special cele din gama peniciline, combinații de penicilină, paracetamol). Cererea este corelată cu nevoia guvernelor pentru medicația asociată infecțiilor cu SARS-CoV2 atât pe termen scurt, imediat, cât și pentru asigurarea unui stoc de siguranță pe termen mediu.
Oportunitatea pe segmentul antiinfecțioase este vizibilă chiar din primele 3 luni ale acestui an, așa cum o arată tabloul prezentat de companie pentru vânzările pe diversele clase terapeutice.

INFOGRAFIC Antibiotice Iași, profit net trimestrial cu un sfert mai mare în contextul unor facilități fiscale. Cum a navigat compania prin criza coronavirus

Bulversări au fost însă și la nivel intern, iar compania spune în raportarea trimestrială cum a navigat peste intemperii. „În contextul pandemiei cu coronavirus, reprezentanții companiei au păstrat în permanență legatura cu distribuitorii, pentru a nu exista sincope în aprovizionarea cu medicamente și pentru crearea de stocuri care să le permită onorarea comenzilor în cel mai scurt timp”, spune raportarea trimestrială. „Totodată, s-a relaționat în mod constant cu farmaciile de spital pentru identificarea nevoii de medicamente și onorarea rapidă a comenzilor din spitale.”

Profit cu aproape 25% mai mare

În intervalul analizat, cheltuielile cu materiile prime ale Antibiotice au urcat cu 7,12%, la 35,48 milioane lei, de la 33,12 milioane lei, iar costurile cu personalul au fost reduse cu 2,11%, la 23,22 milioane lei, de la 23,72 milioane lei.

Acesta este contexul în care compania și-a majorat cu 5,62% profitul din exploatare, la 5,45 milioane lei, de la 5,16 milioane lei. Dinamica a fost încă și mai bună, +24,77%, pentru rezultatul net global care a urcat la 4,08 milioane lei, de la 3,27 milioane lei, iar aceasta „se datorează facilității fiscale de scutire de impozit pentru profitul investit în echipamente tehnologice”, conform conducerii Antibiotice.

AbbVie, în Top 10 pe piața farmaceutică din România, are undă verde pentru a cumpăra producătorul Botox CITEȘTE ȘI AbbVie, în Top 10 pe piața farmaceutică din România, are undă verde pentru a cumpăra producătorul Botox

La data de 31 martie, activele totale ale societății se ridicau la 802,20 milioane lei, fiind cu 1,03% mai mari decât cele de la sfârșitul anului trecut. În aceeași perioadă de raportare, datoriile totale au avansat cu 1,08%, la 301,28 milioane lei, de la 297,17 milioane lei. Raportarea trimestrială surprinde schimbări în structura acesteia. Astfel, „continuarea investițiilor la Divizia Topice, în secția nouă de unguente și supozitoare, a determinat creșterea cu 17% a sumei utilizate din creditul bancar pe termen lung, de la 57,08 milioane lei, la 66,98 milioane lei.” De asemenea, la sfârșitul trimestrului I societatea nu înregistra obligații cu scadența depășită la bugetul de stat și bugetul local.

Antibiotice Iași, companie deținută în proporție de 53,02% de Ministerul Sănătății, este listată la cota Bursei de Valori București și, la un preț de închidere de ieri, de 0,5150 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societății este de 345,74 milioane lei (71,58 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
antibiotice
ministerul sanatatii
bvb
bursa