Compania americană de secvențiere a genelor Illumina, a câștigat lupta sa în justiție împotriva anchetei Uniunii Europene privind achiziția de 7,1 miliarde de dolari a producătorului de teste de diagnosticare a cancerului Grail, o hotărâre care urmează să reducă competențele Bruxelles-ului în privința fuziunilor, transmite Reuters.
Illumina, care a fondat Grail și a desprins-o de grup în 2016, pentru a o redobândi în 2021, pentru 7,1 miliarde de dolari, a luptat împotriva deciziei Comisiei Europene de a exercita o putere rar folosit,ă numită Articolul 22, pentru a evalua acordul, chiar dacă acesta era sub nivelul unui prag de venituri din fuziune al UE, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cazul a fost urmărit îndeaproape de companiile care se tem de controlul UE asupra tranzacțiilor minore și de reglementările extinse, în timp ce autoritățile de reglementare se tem că ar putea fi așa-numite achiziții ucigașe, în care companiile mari cumpără startupuri pentru a le închide, în special în sectoarele tehnologice și farmaceutice.
Cu toate acestea, victoria poate avea implicații limitate pentru Illumina, care a renunțat la Graal în iunie, pentru a se conforma unui ordin al UE, păstrând un pachet minoritar de 14,5%.
În 2022, Curtea Generală a UE a hotărât în favoarea Comisiei, după ce Illumina a contestat revizuirea fuziunilor UE, care a fost declanșată de cereri din partea mai multor țări UE.
Curtea Superioară de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), a fost ), însă de partea Illumina.
”Curtea de Justiție anulează hotărârea Tribunalului și anulează deciziile prin care Comisia a acceptat cererile autorităților naționale de concurență în vederea examinării concentrării propuse”, au spus judecătorii CJUE.
”Comisia nu este autorizată să încurajeze sau să accepte sesizări ale concentrărilor propuse fără dimensiune europeană din partea autorităților naționale de concurență, în cazul în care autoritățile respective nu sunt competente să examineze acele concentrări propuse în conformitate cu propria legislație națională”, au spus aceștia.
CITEȘTE ȘI FOTO Digi recrutează un director-cheie pentru a cuceri SpaniaCurtea a spus că este important ca autoritățile de reglementare din UE să respecte pragul de venituri pentru examinarea unei fuziuni, deoarece aceasta reprezintă o garanție importantă a previzibilității și a securității juridice pentru companii.
Comisia, organul de control al concurenței al UE, a blocat acordul în 2022 și a ordonat Illumina să cedeze Graal. De asemenea, a amendat Illumina cu 432 de milioane de euro (478 de milioane de dolari) pentru încheierea tranzacției în 2021, înainte de a-i obține aprobarea.
Illumina a spus că decizia CJUE înseamnă că nu trebuie să plătească amenda.
”Hotărârea de astăzi confirmă opinia de lungă durată a Illumina, conform căreia Comisia Europeană și-a depășit autoritatea, afirmându-și jurisdicția asupra acestei fuziuni. Baza amenzii de 432 de milioane de euro a fost acum eliminată și nu va mai fi plătibilă”, se arată în comunicat.
Hotărârea este definitivă și nu poate fi atacată cu recurs.
Șefa antitrust a UE, Margrethe Vestager, a spus că va studia cu atenție hotărârea și implicațiile acesteia.
”În mod mai general, vom lua în considerare următorii pași pentru a ne asigura că Comisia este capabilă să revizuiască acele câteva cazuri în care un acord ar avea un impact în Europa, dar altfel nu îndeplinește pragurile de notificare ale UE”, a spus ea.