Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce o anchetă realizată de Gazeta Sporturilor a dezvăluit că dezinfectanții furnizați de către această firmă spitalelor au concentrații mai mici decât cele înscrise pe etichetă. Tot din această anchetă a reieșit că dezinfectanții vânduți de Dan Alexandru Condrea, proprietarul firmei, au fost diluați și de zece ori.
Inițiativa România a relatat că în ultimii patru ani Hexi Pharma "a semnat peste 9.000 de contracte cu spitalele din România".
În anii 2008 și 2009, prin zeci de tranzacții cu frecvență lunară, Dan Alexandru Condrea a cumpărat câteva tone de dezinfectanți din Germania. Două substanțe de bază folosite în soluții antiseptice l-au interesat pe afacerist în mod special: clorhexidin digluconat și PVP-Iodine, scrie RISE Project.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Furnizorii nemți Evonik Industries și Basf, au vândut dezinfectanții către o firmă offshore din Cipru, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd, controlată de Dan Alexandru Condrea. Un litru de clorhexidin digluconat vândut de nemți a costat 7,9 euro. Pentru PVP-Iodine, prețul a variat între 15 euro și 15,9 euro pe litru.
Conform sursei citate, dintr-un litru de clorhexidin digluconat adus din Germania, diluat și preparat în România, Condrea producea chiar și 50 de litri de Clorhexin B sau A – dezinfectanții finali care ajungeau în spitalele noastre la prețuri de peste 9 euro pe litru.
Condrea cumpăra de la nemți prin offshore-ul cipriot, apoi revindea substanțele către firma din România, fabrica de dezinfectanți Hexi Pharma. Pe hârtie, de la offshore la SRL-ul Hexi Pharma, prețul a suferit mutații majore.
În cazul clorhexidin digluconat, Condrea cumpăra litrul cu 7,9 euro, apoi îl revindea firmei sale cu prețuri între 75 și 100 de euro.
La fel, pentru PVP-Iodine, Condrea plătea în Germania între 15 și 15,9 euro pe litru, apoi, în acte, același litru era vândut în familie, de la offshore către SRL, cu sume între 75 și 160 euro.
Din documentele RISE Project rezultă că, în 2009, de exemplu, Condrea a cumpărat prin offshore substanțe de 62.938 euro pe care le-a revândut firmei sale din România cu 507.270. Profitul a rămas astfel în căsuța poștală din Cipru, printr-un mecanism care în business se cheamă preț de transfer.
O schemă similară se repetă și în privința ambalajelor folosite pentru produsele finale livrate către spitale.
Astăzi, Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat începerea urmăririi penale în cazul dezinfectanților produși de firma Hexi Pharma și folosiți în spitale, fiind făcute cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor, falsificarea și substituirea de produse.