Guvern - coronavirus: Vor fi cumpărate scannere termice și medicamente

Guvern - coronavirus: Vor fi cumpărate scannere termice și medicamente
scris 5 feb 2020

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că vor fi achiziționate mai multe scannere termice pentru cele 16 aeroporturi internaționale din România, iar suma alocată este de cinci milioane de lei. Cinci astfel de aparate vor fi alocate Aeroportului Internațional ”Henri Coandă” din București.

Marcel Vela a anunțat, marți seară, la finalul ședinței de Guvern, că fiecare aeroport din țară va primi două astfel de scannere termice, iar Aeroportului Internațional ”Henri Coandă” din București va primi cinci, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Ca noutate, față de ce am stabilit în Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a introdus și un amendament de către Ministrul Transporturilor, cu privire la achiziționarea unor scannere termice care sunt cuprinse tot în această ordonanță, pentru a dota cele 16 aeroporturi internaționale, cinci pentru Aeroportul Internațional București și câte două pentru celelalte aeroporturi, unul pe fluxul de intrare și unul pe fluxul de ieșire. Pentru termoscannere sunt prevăzuți 5 milioane de lei și pentru celelalte achiziții, până la plafonul de 220 milioane de lei”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Vela mai spune că s-a discutat, în ședința de Guvern de marți și despre stocurile de urgență medicală și măsurile pentru instituirea carantinei, în contextul infestărilor cu coronavirus.

”S-a discutat despre stocurile de urgență medicală precum și măsurile aferente instituirii carantinei. Așa cum știți, duminică a avut loc ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență în care am promovat unele decizii regăsite astăzi în OUG aprobată de către Guvernul României. Așadar, s-a aprobat constituirea stocurilor de urgență medicală pentru epidemii și alte evenimente generatoare de victime multiple. Achiziția produselor stocurilor de urgență medicală se va realiza, potrivit prevederilor locale privind achizițiile publice, sens în care Guvernul a desemnat prin această OUG Oficiu Național pentru Achiziții Centralizate din subordinea Ministerului de Finanțe ca instituție abilitată pentru organizarea și derularea procedurilor de atribuire în vederea încheierii de acorduri cadru”, a declarat Vela.

Ministrul de Interne a mai spus că Ministerul Sănătății a fost abilitat să instituie carantina, în caz de necesitate.

Grupul farmaceutic francez Sanofi, pus sub acuzare în scandalul antiepilepticului Depakine CITEȘTE ȘI Grupul farmaceutic francez Sanofi, pus sub acuzare în scandalul antiepilepticului Depakine

”În această OUG este abilitat ministrul Sănătății la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, pentru a decide instituirea carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor în cazul epidemiilor, pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății”, a declarat Marcel Vela.

Totodată, urmează să se elaboreze un nomenclator al produselor din stocurile de urgență.

”Mai există și un al treilea pas, în următoarele 45 de zile, ori ordin comun al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Sănătății se va aproba un nomenclator al produselor de stocuri de urgență medicală și metodologia de utilizare, de scoatere și de dare în folosință gratuită, totodată fiind prevăzută și reîntregirea stocurilor”, a declarta Marcel Vela.

viewscnt
Afla mai multe despre
virus
guvern