Radiourile vor fi obligate să prezinte opinia unui medic specialist în cadrul oricărui program sau oricărei emisiuni care abordează teme privind sănătatea, conform unui proiect de lege aprobat miercuri de Camera Deputaților.
Măsura a fost propusă în contextul dezbaterilor generate în spațiul public de obligativitatea vaccinării și mai trebuiue adoptată și de către Senat.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Autorii proiectului arată că în România există programe radio și TV care uneori devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate, fără pregătire de specialitate, și care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de știri false și auto-atribuire abuzivă a unor competențe profesionale inexistente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, susțin autorii proiectului de lege, radiodifuzorii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătății printr-un filtru de imparțialitate înțeleasă eronat, prezintând opiniile minorităților necalificate, ca și cum ar avea aceeași pondere cu consensul științific bazat pe dovezi și studiile validate de comunitatea științifică internațională.
”Acuratețea factuală este o problemă de importanță națională oricând sunt abordate subiecte cu impact potențial major asupra sănătății publice. Instituțiile media au responsabilitatea să respecte această acuratețe factuală, să facă diferența dintre fapte și opinii și să le ofere experților și medicilor specialiști oportunitatea de a își prezenta perspectiva”, afirmă inițiatorii.
CITEȘTE ȘI Senat: Medicul de familie va putea fi și titular al unui punct de lucru în altă localitateAstfel, ei propun instituirea prin lege a obligației pentru radiodifuzori de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja argumentele medicale bazate pe dovezi și de a include în orice program sau emisiune care prezintă teme de sănătate perspectiva unui medic specialist.
„Din motive de sănătate publică şi pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligaţia de a face distincţia clară între opinii şi fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi şi de a include în conţinutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experienţă în tema abordată”, prevede textul de lege aprobat de deputați.
”Când este vorba de sănătatea românilor, opinia minoritară, necalificată, nu trebuie să aibă o pondere egală cu consensul validat științific”, arată autorii proiectului.
Ei adaugă că o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este ”comunicarea iresponsabilă cu privire la vaccinare”.
CITEȘTE ȘI Noi reglementări contractuale și condiții financiare pregătite pentru activitățile sanitar-veterinare, în contextul epidemiei de pestă porcinăInițiatorii amintesc că, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți, în timp ce Ministerul Sănătății afirmă că atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice, vaccinurile fiind mai sigure și mai eficace decât marea majoritate a produselor medicamentoase.
Totodată, o analiză realizată în 2017 de cercetători din cadrul King's College London și Public Health England arată că părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass media.
”Analiza a arătat că instituțiile media au un impact decisiv asupra deciziei de vaccinare a părinților. Principalul motiv pentru care părinții nu își vaccinează copiii este percepția că vaccinarea este nesigură, iar aceste informații false, arată analiza, sunt în principal recepționate din mass media. Omisiunea unei perspective importante - consensul științific - asupra unei probleme precum vaccinarea va impacta imparțialitatea programului audiovizual și, mai grav, poate duce la pierderea de vieți”, afirmă autorii proiectului de lege.
CITEȘTE ȘI Un asigurător american pentru marijuana medicinală alege RomâniaGuvernul a adoptat anul trecut și a transmis Parlamentului proiectul Legii vaccinării, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019.
Proiectul a fost aprobat deocamdată doar de Senat, deși avea ca termen de adoptare finele anului trecut.
La aprobarea legii, senatorii au stabilit că angajații își vor putea deduce fiscal cheltuielile cu vaccinarea propriilor salariați, în timp ce posturile de radio și televiziune vor fi obligate să promoveze în mod gratuit campaniile de vaccinare ale ministerului de resort.