DECIZIE Taxa clawback - redusă în cazul producătorilor români

DECIZIE Taxa clawback - redusă în cazul producătorilor români

sursa foto Inquam Photos / George Călin

scris 23 apr 2020

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a stabilit, joi, reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente, printr-un amendament adus Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2019 privind contribuțiile pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății.

Amendamentul, care a fost propus de PSD și a fost adoptat în prealabil în comisii, prevede ca, pentru medicamentele produse în România, contribuția trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă e vorba de medicamente generice sau inovative.

Urmărește-ne și pe Google News
Orban avansează ideea plafonării prețului la măști, dar se redresează. De unde obținem măștile după 15 mai CITEȘTE ȘI Orban avansează ideea plafonării prețului la măști, dar se redresează. De unde obținem măștile după 15 mai

Pentru medicamentele produse în afara țării, taxa rămâne neschimbată, respectiv 20% în cazul medicamentelor generice și 25% pentru cele inovative.

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Medicamentele inovative sunt cele care introduc o substanță activă nouă.

Una din cele mai bănoase companii de stat din energie devine intermediar de echipamente medicale pentru combaterea COVID-19 CITEȘTE ȘI Una din cele mai bănoase companii de stat din energie devine intermediar de echipamente medicale pentru combaterea COVID-19

Forma amendamentului adus Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2019

1.După articolul 35, se introduce un nou articol, articolul 36, cu următorul cuprins:

Art.36.- (1) Începând cu trimestrul I al anului 2020, contribuția trimestrială se calculează și se datorează diferențiat pentru medicamente de tip I,  II, și III în condițiile prezentului articol.

(2) Clasificarea medicamentelor în medicamente de tip I, medicamente de tip II și medicamente de tip III în vederea calculării contribuției trimestriale se realizează după cum urmează:

a) Prin „medicamente de tip I” se înțelege: medicamentele definite la art.708 alin.(2) lit.a) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru care, în ultima lună din fiecare trimestru nu există cel puțin un generic sau un biosimilar cu preț introdus în Lista de decontare a Casei Natițonale de Asigurări de Sănătate.
Lista "medicamentelor de tip I" se aprobă trimestrial prin ordin al ministrului sănătății, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii unui trimestru.

b) Prin „medicamente de tip II” se înțelege: medicamentele produse în România

c) Prin „medicamente de tip III” se înțelege: medicamentele care nu se încadreză la literele a) și b)

(3) Pentru "medicamentele de tip I " contribuția trimestrială se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora, comunicat de CNAS în condițiile art.5 alin. (71) dupa scăderea T.V.A.

(4) Pentru "medicamentele de tip II" contribuția trimestrială se calculează prin aplicarea procentului de 15% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora, comunicat de CNAS în condițiile art.5 alin. (71) dupa scaderea T.V.A.

(5) Pentru "medicamentele de tip III" contribuția trimestrială se calculează prin aplicarea procentului de 20% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora, comunicat de CNAS în condițiile art.5 alin. (71) după scăderea T.V.A.

DOCUMENT Numărul angajaților statului a crescut cu peste 5.000 în februarie. Partea bună este că plusul de angajați e în sistemul sanitar, chiar dacă nu neapărat ca răspuns la coronavirus CITEȘTE ȘI DOCUMENT Numărul angajaților statului a crescut cu peste 5.000 în februarie. Partea bună este că plusul de angajați e în sistemul sanitar, chiar dacă nu neapărat ca răspuns la coronavirus

Adoptarea proiectului de către Parlament vine după ce, la finele lunii martie, Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, ca procentul aferent taxei clawback pentru trimestrul I al acestui an să fie plafonat la nivelul trimestrului al IV-lea al anului trecut.

Pentru a intra în vigoare, proiectul adoptat de Parlament va trebui promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
clawback
producatori
romani
autohtoni
taxa
clawback
parlament
deputati