Decizie finală: Condiții de acreditare pentru medicii de familie și cabinetele stomatologice, eliminate. În schimb, obligații noi pentru spitalele private care nu prestează servicii în sistemul de stat

Decizie finală: Condiții de acreditare pentru medicii de familie și cabinetele stomatologice, eliminate. În schimb, obligații noi pentru spitalele private care nu prestează servicii în sistemul de stat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 22 nov 2018

Cabinetele medicale de familie și cele stomatoloigice vor fi scutite de acreditarea pentru calitatea serviciilor, însă această acreditare devine obligatorie pentru unitățile sanitare care nu prestează servicii în relație cu sistemul public de asigurări de sănătate, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul de lege urmează acum să fie promulgat de președintele țării.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Majoritatea unităților sanitare trebuie să se acrediteze la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Conform legii actuale, acreditarea este o condiție obligatorie pentru unitățile sanitare care prestează servicii în relație cu sistemul public de asigurări de sănătate. 

Mai este important: Prevederile legii sunt aplicate tuturor furnizorilor de servicii medicale, tuturor medicilor care își exercită profesia în mod independent, indiferent de forma de organizare: cabinet medical individual, cabinetele medicale grupate, cabinete medicale asociate, societate civilă, societate cu răspundere limitată, spitale, cabinete de stomatologie.

Guvernul majorează cu 415 numărul locurilor la examenul de rezidențiat. Argumentul: deficitul de medici specialiști ”se va adânci în următorii ani” CITEȘTE ȘI Guvernul majorează cu 415 numărul locurilor la examenul de rezidențiat. Argumentul: deficitul de medici specialiști ”se va adânci în următorii ani”

Autorii proiectului reclamă că procesul de acreditare la ANMCS este unul complex și presupune depunerea unei documentații și plata aunei taxe, formarea și angajarea personalului cu atribuții de management calificat, încheierea unui contract cu un furnizor de consultanță, respectiv evaluarea de către autoritate.

Toate acestea sunt solicitate în condițiile în care există deja obligativitatea efectuării unei evaluări substanțiale de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate care este menită a asigura tocmai calitatea serviciilor medicale ale cărei criterii implică, printre altele, obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare de malpraxis pentru un risc asigurat în cuantum de până la 100.000 de euro.

De asemenea, avizarea Direcției de Sănătate Publică (DSP), cerută de lege, presupune deja îndeplinirea unor condiții deosebit de exigente, referitoare, printre altele, la aparatura folosită în unitate, inclusiv servicii de mentenanță furnizate de entități acreditate agreate de casele județene de sănătate, susțin inițiatorii.

Condițiile menționate sunt obligatorii pentru încheierea contractului de furnizare de servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate, cu excepția unităților sanitare private care nu doresc să presteze servicii în sistemul de sănătate finanțat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

România cade 5 locuri într-un clasament global privind eficiența sistemului de sănătate CITEȘTE ȘI România cade 5 locuri într-un clasament global privind eficiența sistemului de sănătate

În consecință, autorii proiectului consideră că acreditarea la ANMCS impune obligații suplimentare exagerate cabinetelor de medicină generală și propun exceptarea de la obligația acreditării pentru formele de exercitare a profesiei de medic prin care sunt prestate servicii de medicină de familie și medicină dentară.

Obligația acreditării este însă extinsă însă pentru toate ambulatoriile de specialitate, fără a ține cont de existența sau inexistența contractelor cu casele județene de asigurări sociale de sănătate. Prin urmare, toate spitalele private care nu prestează servicii în sistemul sanitar de stat vor fi obligate să se acrediteze la ANMCS.

Ministerul Sănătății nu a susținut proiectul de lege, arătând că în acest fel este promovat un tratament diferențiat pentru anumiți furnizori de servicii medicale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cabinet
medical
acreditare
spital
privat
obligatie
proiect
lege
parlament
sanatate
asigurari
casa
servicii
public