Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), care reprezintă peste 54.000 de companii, consideră că lipsa de consultare publică pe proiecte legislative de interes dăunează climatului social și economic românesc. Potrivit Coaliției, Guvernul adoptă ordonanțe de urgență (OUG) fără niciun fel de consultare publică pe teme de o mare importanță pentru mediul privat, iar această ”stare de asediu” și viteza cu care sunt adoptate OUG-uri la fiecare ședință de guvern nu sunt justificate.
Oamenii de afaceri atrag atenția că ordonanța de urgență este un instrument care a fost supra-utilizat în România începând din 2000 în detrimentul unei legiferări de calitate bazată pe separația responsabilităților în stat între Guvern și Parlament. În total, guvernele României au emis, după 1989, 3.136 de OUG-uri care au acoperit, în medie, câte 10 urgențe în fiecare lună din ultimii 27 de ani. Peste 900 de ordonanțe de urgență au fost adoptate numai în perioada 2009 - decembrie 2017.
Sunt adoptate ordonanțe de urgență fără niciun fel de consultare publică pe teme de o mare importanță pentru mediul privat: transferul contribuțiilor sociale, Codul Fiscal, parteneriatul public-privat, și recent Fondul Suveran. Multe dintre aceste ordonanțe de urgență trebuie apoi corectate cu altele succesive, arată Coaliția.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Viteza de aprobare și consultare pe aceste ordonanțe de urgență este un blocaj major. Suntem invitați adesea să ne exprimăm opinia în aceeași zi sau în câteva ore. De cele mai multe, în clipa în care OUG-ul este pus în consultare publică, el este deja pe circuitul de avizare în Guvern și nu i se mai pot aduce modificări semnificative chiar dacă experții identifică probleme”, afirmă reprezentanții mediului de afaceri.
Aceștia precizează că organizațiile mediului de afaceri, ca parteneri de dialog, au ele însele nevoie de o perioadă rezonabilă de timp în care să analizeze proiectele de lege, să adune opinii avizate, să sintetizeze un punct de vedere reprezentativ și relevant.
”Credem că situația curentă a României nu justifică în niciun fel această „stare de asediu” și viteza cu care sunt adoptate OUG-uri la fiecare ședință de Guvern. Considerăm că dezbaterile legislative ar trebui să aibă loc în Parlament și să se extindă pe o durată semnificativă de timp, astfel încât să permită o legiferare de calitate, care să dureze”, mai arată Coaliția pentru Dezvoltarea României.
CITEȘTE ȘI BNR confirmă așteptările analiștilor și menține dobânda-cheie, în ședința de politică monetarăCoaliția exprimă, totodată, încă o dată disponibilitatea de a dialoga pe aceste teme împreună cu Guvernul României și adresează, cu această ocazie, premierului Dăncilă invitația de a participa la o discuție atât despre prioritățile Coaliției pentru Dezvoltarea României, cât și despre procesul de consultare al mediului de afaceri cu impact direct în calitatea legiferării în România.
Coaliția este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește 45 de organizații și membri asociați. Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția pentru Dezvoltarea României reprezintă peste 54 000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă și peste 50% din PIB.