Noua politică de prețuri pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, care poate fi citită AICI, impune în continuare scăderea prețului medicamentelor sub minimul european și, deși este o scădere etapizată, consecințele vor fi aceleași: accesul pacienților la medicamente va fi din ce în ce mai limitat, în timp ce la bugetul de stat nu va fi nicio economie, avertizează asociațiile reprezentative ale pacienților și cele din industria farmaceutică.
Metodologia de prețuri impune ca prețul medicamentelor să fie la nivelul minimului european calculat prin raportare la 12 țări europene. Anul trecut, a fost introdus articolul 8.1 care reglementa referențierea prețului medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice, ceea ce ar fi condus la o scădere de 35% sub minimul european deja stabilit și, implicit, la dispariția medicamentelor de pe piață. Deși temporizată, actuala metodologie de calcul nu rezolvă problema.
Cezar Irimia, președinte al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR):
"Ne confruntăm cu o criză a medicamentelor fără precedent. Autoritățile au uitat că orice măsură în domeniul Sănătății trebuie să fie în beneficiul pacienților români. La nivel declarativ le pasă și iau măsuri, dar de fapt măsurile rămân doar pe hârtie și medicamentele tot nu ajung la pacienți. Medicii nu pot prescrie medicamentele nou incluse pe lista de compensate pentru că nu au fost scrise protocoalele, iar pacienții își caută cu disperare medicamentele în țările vecine. Primim zilnic zeci de strigăte de ajutor prin call-center-ul nostru, dar nici noi nu îi putem ajuta.”
CITEȘTE ȘI Lipsa medicamentelor de pe piață: Investigație finalizată de Consiliul ConcurențeiRadu Gănescu, Președinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC):
"După ce Guvernul și Ministerul păreau că au înțeles esența problemei, faptul că prețurile mici duc la lipsa medicamentelor, se pare că n-au avut curajul să ia deciziile corecte. Suntem de-a dreptul dezamăgiți și ne temem pentru viitorul nostru.”
Rozalina Lăpădatu, Președinte al Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație (IDSE):
"Nu înțelegem care este îmbunătățirea adusă de metodologia recent propusă de autorități. În continuare se vorbește de scăderea prețurilor sub minimul european deja impus ceea ce înseamnă că toate riscurile privind dispariția medicamentelor de pe piață rămân neschimbate. De fapt, se înlocuiește o incertitudine cu certitudinea că nu există nicio șansă să stopăm dispariția medicamentelor de pe piață.”
Vasile Barbu, Președinte al Alianței Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP):
"Nu înțelegem de ce pentru o țară din Uniunea Europeană, în anul 2016, ne concentrăm pe lista medicamentelor esențiale, dar ignorăm cu totul faptul că dispar medicamentele din farmacii în timp ce lista medicamentelor gratuite și compensate este actualizată cu foarte mare dificultate. (…) degeaba se impun prețuri mici la medicamente sub falsa justificare a creșterii accesului dacă, în final, ele nu vor fi accesibile pacienților, tocmai din cauza acestor politici nocive de preț.”
Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa, Președinte al Colegiului Farmaciștilor din România:
"Pacienții români au din ce în ce mai puține alternative de tratament. În condițiile îmbătrânirii accentuate a populației și ale scăderii ratei natalității ne confruntăm cu oameni din ce în ce mai bolnavi. În aceste condiții, accesul la tratament este esențial.”
Laurențiu Mihai, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR):
“În loc de o schimbare de abordare a strategiei medicamentului, noua metodologie nu este decât o cosmetizare a vechii politici, al cărui eșec a fost deja dovedit de dispariția medicamentelor de pe piață. Facem un apel către Ministerul Sănătății și Primul Ministru Dacian Cioloș de a organiza o dezbatere reală despre modul în care România vrea să asigure accesul la tratament al pacienților.”
Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM):
"Acum două săptămâni Guvernul menționa că scăderea prețului la medicamente prin implementarea 8.1 va duce la dispariția de pe piață a medicamentelor esențiale, fără însă ca această măsură să aibă vreun impact pozitiv asupra bugetului. Ori metodologia de prețuri propusă recent de autorități prevede tocmai implementarea articolului 8.1 și scăderea prețului la medicamente sub minimul european. Este o măsură inacceptabilă care doar amână inevitabilul colaps al sistemului de sănătate românesc.”
Radu Rășinar, Președinte al Local American Working Group (LAWG):
"Gândul trebuie să fie mai întâi la pacient, la tratamentul corect al pacientului și acesta este cel prescris de medic. Dezinformarea duce discuția în direcții false și speră să cucerească naivii. De pildă, alimentează faptul că un preț sub minimul european este un obiectiv important când de fapt este toxic pentru că medicamentele nu se mai găsesc în România.”
Robert Popescu, Președinte al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR):
"Promisiunea evitării unei noi crize în piața farmaceutică nu poate fi respectată în condițiile în care prețul anumitor medicamente esențiale este scăzut prin noua metodologie sub minimul european deja impus. Din perspectiva noastră, prevederile acestei Hotărâri de Guvern nu oferă sustenabilitate si predictibilitate, ci dimpotrivă, generează noi probleme pentru pacienții români, pentru operatorii economici din sistem și, nu în ultimul rând, pentru autorități. ADRFR susține în continuare cu tărie că orice nouă metodologie de calcul al prețurilor ar trebui să elimine în totalitate prevederile art. 8.1, prezente în actualele norme de stabilire a prețurilor medicamentelor de uz uman.”