Ministrul sănătății din Italia, Roberto Speranza, a anunțat că va fi extins intervalul de timp între prima vaccinare și rapel în cazul dozelor cu serurile Pfizer și Moderna de la 21 de zile câte sunt în prezent la 42 de zile. Ministrul italian a mai spus că dozele de AstraZeneca disponibile în urma refuzului oamenilor de a se vaccina cu acest ser vor fi disponibile fără restricții pentru oricine dorește să primească acest vaccin, transmite EFE.
Într-un interviu publicat luni de cotidianul italian La Repubblica, Speranza a explicat că Agenția Italiană a Medicamentelor (AIFA) "oferă posibilitatea unei a doua doze la 42 de zile, ceea ce permite recuperarea a două sau trei săptămâni, lucru care poate fi util în această fază. Este un pas înainte" pentru a putea injecta cu o primă doză un număr mai mare de persoane. Totuși, el nu a precizat de când anume va începe să se aplice această măsură, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește prioritatea la vaccinare, ministrul a menționat că în prezent sunt programate persoanele de peste 80 de ani, urmează cei între 70 și 80 de ani, iar în câteva săptămâni cei de peste 60 de ani vor putea să se prezinte la centre fără restricții pentru a se vaccina cu serul AstraZeneca rămas nedistribuit.
Speranza a dat asigurări că toate persoanele de peste 80 de ani vor fi vaccinate în aprilie și că, până la sfârșitul lui iunie, același lucru va fi valabil și pentru persoanele de peste 60 de ani, al căror număr se ridică la 18 milioane. Pentru aceasta, ministrul italian a indicat că în acest trimestru sunt așteptate să sosească 50 de milioane de vaccinuri, plus alte 7,3 milioane de vaccinuri cu serul Johnson & Johnson, ceea ce va oferi un impuls campaniei de vaccinare, afectată de importante întârzieri.
În ceea ce privește relaxarea restricțiilor, Roberto Speranza a făcut apel la prudență pe tot parcursul lunii aprilie, dar a adăugat că intensificarea campaniei de vaccinare "va permite să privim cu încredere spre viitor". În mai, "ar putea apărea condițiile pentru aplicarea unor măsuri mai puțin restrictive, similare celor aplicate în zonele galbene", adică zonele cu risc scăzut de propagare a coronavirusului, însă "trebuie să fim cu grijă și foarte prudenți și să facem lucrurile gradual", a spus el.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Ministrul sănătății a amintit că de luni aproape întreaga Italie este sub cod epidemiologic portocaliu, care permite anumite relaxări, și doar regiunile Campania, Puglia, Valle d'Aosta și Sardinia se află în continuare în zona roșie. Acest lucru va permite o relaxare a restricțiilor pentru peste 48 de milioane de persoane, iar în timpul acestei săptămâni guvernul ar putea decide redeschiderea anumitor activități către finalul lunii dacă situația epidemiologică se îmbunătățește, potrivit mass media locale.