Aviz pozitiv al experților europeni pentru un nou vaccin Pfizer-BioNTech

Aviz pozitiv al experților europeni pentru un nou vaccin Pfizer-BioNTech
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 10:32

Compania americană Pfizer și partenerul său german BioNTech au anunțat că au primit un aviz pozitiv din partea unui comitet de experți din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru un nou vaccin adaptat împotriva unei subvariante de coronavirus, în contextul în care mai multe țări europene se confruntă cu o recrudescență a pandemiei de COVID-19, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat autorizarea lansării pe piață a vaccinului monovalent anti-COVID-19 adaptat la subvarianta Omicron JN.1", care va putea fi administrat "persoanelor cu vârste de peste șase luni", au anunțat cele două companii farmaceutice într-un comunicat de presă comun.

Medicamentul pentru slăbit Wegovy al Novo Nordisk, aprobat în China CITEȘTE ȘI Medicamentul pentru slăbit Wegovy al Novo Nordisk, aprobat în China

Noi subvariante ale coronavirusului, toate făcând parte din linia Omicron JN.1, se răspândesc în prezent în mai multe țări, inclusiv în Franța, într-o perioadă în care o scădere imunitară este constatată în rândul populației, iar vaccinurile existente nu furnizează o reacție adaptată, scrie Agerpres.

Comisia Europeană, care se ocupă de autorizarea medicamentelor, se aliniază în general cu recomandările formulate de EMA într-un interval de două luni.

Gigantul american Pfizer și compania germană BioNTech au dezvoltat începând cu primul val de COVID-19, în 2020, un vaccin bazat pe ARN mesager, o moleculă ce permite organismului uman să creeze proteine virale care declanșează apoi o reacție imunitară.

Această tehnologie inovatoare a devenit foarte repede dominantă în campaniile de vaccinare anti-COVID-19 din țările occidentale datorită eficacității sale ridicate.

Pfizer și BioNTech au anunțat că au început deja să producă vaccinul creat împotriva variantei Omicron JN.1 pentru a putea să aprovizioneze țările din UE până la începutul următorului sezon toamnă-iarnă 2024-2025, când cererea de vaccinuri ar trebui să crească.

În același timp, cei doi parteneri au precizat că au depus o cerere similară de autorizare și la Agenția pentru alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
pfizer-biontech
vaccin