AstraZeneca, prezentă și în România, apelează la inteligența artificială pentru a găsi noi tratamente la Parkinson și alte boli neurologice

AstraZeneca, prezentă și în România, apelează la inteligența artificială pentru a găsi noi tratamente la Parkinson și alte boli neurologice
scris 29 aug 2017

Compania anglo-suedeză din domeniul farmaceutic AstraZeneca a încheiat un parteneriat cu Berg, o companie americană din domeniul biotehnologiei, cu obiectivul de a dezvolta noi medicamente pentru boala Parkinson și alte tulburări neurologice cu ajutorul inteligenței artificiale.

AtraZeneca și Berg încearcă să identifice, cu sprijinul inteligenței artificiale, cauzele biologice ale acestor afecțiuni, astfel încât să poată găsi noi medicamente pentru această afecțiune, potrivit Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut, AstraZeneca s-a situat pe locul 9 pe piața farmaceutică românească, cu vânzări în valoare de 410,5 milioane de lei și o cotă de piață de 3,2%, potrivit datelor Cegedim.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
J&J trebuie să plătească aproape jumătate de miliard de dolari unei femei care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a folosit un produs al companiei. Mii de femei au dat în judecată J&J CITEȘTE ȘI J&J trebuie să plătească aproape jumătate de miliard de dolari unei femei care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a folosit un produs al companiei. Mii de femei au dat în judecată J&J

Platforma de inteligență artificială (AI) a Berg compară probe de țesut, atât de la oameni sănătoși, cât și de la persoane care suferă de tulburări neurologice, obținute prin colaborarea cu diverse entități, inclusiv entitatea britanică de stat Genomic England. Rezultatele obținute sunt analizate, alături de diverse alte informații, un astfel de proces generând mii de milioane de date pentru fiecare caz în parte. Pe baza acestor date, platforma AI poate identifica anumite gene sau proteine care influențează dezvoltarea bolii, un pas esențial pentru dezvoltarea unui nou medicament.

Companiile din domeniul farmaceutic speră că inteligența artificială va scurta timpul necesar pentru lansarea pe piață a unor noi medicamente, proces care poate dura până la 14 ani și are costuri de miliarde de dolari.

“Dezvoltarea unor noi tratamente pentru Parkinson a întâmpinat multe eșecuri în stadiile finale ale testelor clinice”, spune Niven Narain, directorul Berg.

Peste 10 milioane de oameni suferă, la nivel mondial, de boala Parkinson, o afecțiune degenerativă, în care neuronii sunt distruși lent și progresiv.

AstraZeneca este doar una dintre companiile farmaceutice încheie un parteneriat cu o companie din tehnologie.

În iulie, GlaxoSmithKline a anunțat o colaborare cu Exscientia, o companie tot din domeniul AI, alături de care speră să facă descoperi utile în crearea unor noi tratamente.

În ceea ce privește companiile din tehnologie, chiar și gigantul Google mizează pe potențialul companiilor europene de biotehnologie de a produce medicamente care pot schimba viața oamenilor. Compania a investit împreună cu grupul farmaceutic elvețian Novartis într-un nou fond de 300 de milioane de dolari, specializat în companii din domeniul biotehnologiei, administrat de compania de investiții Medicxi.

Și alte companii de tehnologie, cum sunt Apple și Microsoft, investesc în sectorul sănătății, cu convingerea că informatica modernă și miniaturizarea pot ajuta la accelerarea progreselor în tratamentele medicale.

viewscnt
Afla mai multe despre
astrazeneca
biotehnologie
berg
inteligenta artificiala
parkinson
farma
medicamente