Asociația Producătorilor de Medicamente Generice salută eforturile CNAS și ale Ministerului Sănătății de a modifica taxa clawback: Introducerea calculului diferențiat al taxei clawback, soluție care nu mai poate fi contestată de nimeni

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice salută eforturile CNAS și ale Ministerului Sănătății de a modifica taxa clawback: Introducerea calculului diferențiat al taxei clawback, soluție care nu mai poate fi contestată de nimeni
scris 25 iul 2018

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) salută eforturile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ale Ministerului Sănătății de a grăbi ritmul de lucru pentru analizarea impactului pe care l-ar avea modificările modului de calcul al taxel clawback pentru medicamente. Reprezentanții APMGR spun că introducerea calculului diferențiat este o soluție incontestabilă. CNAS anunța marți că va grăbi ritmul de lucru pentru stabilirea unui nou mecanism de aplicare a taxei de clawback, urmând ca grupul de lucru format din reprezentanții Ministerelor Sănătății și Finanțelor Publice, ai CNAS și ai industriei farmaceutice să se întâlnească săptămânal.

"Este clar că introducerea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamente, bazat pe împărțirea acestora în funcție de preț, este o soluție care nu mai poate fi contestată de nimeni. Suntem ȋncrezători că CNAS ȋmpreună cu Ministerului Sănătății vor acționa rapid pentru implementarea acestei măsuri, singura care ne poate asigura că medicamentele ieftine, în marea lor majoritate generice, sunt în continuare produse sau importate în România”, spune președintele APMGR, Adrian Grecu.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, APMGR solicită Ministerului de Finanțe să ia act de studiul de impact realizat de CNAS și să solicite, împreună cu Ministerul Sănătății, aprobarea în regim de urgență a introducerii calcului diferențiat, scrie News.ro.

Iohannis a atacat la Curtea Constituțională modificările aduse de Parlament Codului penal CITEȘTE ȘI Iohannis a atacat la Curtea Constituțională modificările aduse de Parlament Codului penal

Reprezentanții asociației arată, conform simulărilor CNAS, că prin introducere metodei de calcul diferențiat al taxei clawback în funcție de prețul de referință generic, încasările din taxa clawback ar putea fi mai mici cu cel mult 0.11 milioane lei ȋn perioada 1 ianuarie 2018 – 1 aprilie 2019 (cinci trimestre), înă taxa clawback s-ar reduce pentru medicamentele ieftine la 18,57% ȋn trimestrul 4 al acestui an, față de nivelul de 27,53% estimat de CNAS ȋn caz că modul actual de calcul al taxei rămâne neschimbat.

"Pentru medicamentele scumpe, impactul este marginal, ȋn cazul acestora taxa rămâne la 28.57% pentru trimestrul 4 al acestui an, dar trebuie tinut cont că, așa cum a subliniat recent și Consiliul Concurenței taxa clawback nu se calculează la prețul de producător, ci la prețul de vânzare cu amănuntul și, prin urmare, pentru medicamentele ieftine, procentul taxei clawback calculat la prețul de producător este mai mare decât pentru cele scumpe”, explică APMGR.

Producătorii de medicamente consideră că implementarea acestui calcul diferențiat, concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanțare suplimentară sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat, reprezintă singurele măsuri care pot opri dispariția medicamentelor ieftine din România. Ei atrag atenția că fără introducerea acestui calcul diferențiat, mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producție în perioada următoare, printre ele regăsindu-se și medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului, al afecțiunilor cardiovasculare, neurologice și gastrointestinale.

AMGR mai spune că este necesară inclusiv o alocare bugetară suplimentară pentru consumul de medicamente, ȋncepând cu anul 2019.

CNAS anunța marți că grupul de lucru pentru stabilirea unui nou mecanism de aplicare a taxei de clawback a convenit să accelereze ritmul de lucru, urmând, astfel, să se întrunească săptămânal pentru a definitiva mai multe variante care să fie prezentate Guvernului.

“Decizia trenează de mult timp în acest domeniu și se impune o nouă abordare care să asigure funcționalitatea, predictibilitatea și sustenabilitatea macroeconomică a contribuției claw-back”, a declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Soluția aleasă va avea în vedere menținerea rolului contribuției de regulator al consumului de produse farmaceutice, dar și garantarea accesului pacienților la toată gama de medicamente generice și inovative. Un alt aspect analizat este impactul bugetar și cel asupra industriei farmaceutice, luându-se în considerare păstrarea producătorilor pe piață și protejarea locurilor de muncă din domeniu, dar și oferirea de condiții corecte și egale pentru toți agenții economici din industria medicamentelor, mai spune CNAS.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa clawback
medicamente