Lupta împotriva Sida (sindromul imunodificienței umane dobândite) are nevoie de mai multe miliarde de dolari anual, din lipsa cărora boala riscă să se extindă, au avertizat duminică experții prezenți la Amsterdam, înaintea deschiderii Conferinței internaționale dedicată maladiei, scrie AFP.
"Vom avea probleme dacă nu avem mai mulți bani", a estimat Mark Dybul, un cercetător și diplomat american, în timpul unui colocviu organizat înaintea conferinței, care va avea loc de luni până vineri. Dybul este un fost președinte al Fondului mondial al luptei contra Sida, scrie News.ro.
Cel mai prost scenariu potrivit expertului: ca lipsa de finanțare să se conjuge cu riscul unei epidemii de noi infecții din cauza demografiei galopante în anumite țări atinse grav de maladie, în special în Africa. "Alăturați aceste două elemente și veți obține o criză majoră", a atras el atenția, temându-se ca "lumea să nu piardă controlul asupra extinderii virusului".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, 36,9 milioane de persoane trăiesc cu virusul HIV, sperând că nu se agravează ajungând la Sida.
Numărul infecțiilor scade și, pentru prima dată de la începutul secolului, numărul morților anual a ajuns sub un milion în 2016 (990.000), apoi în 2017 (940.000).
Dar ONUSIDA, instanța de luptă contra Sida de la ONU, estimează o finanțare de 7 miliarde de dolari pe an pentru ca această boală să nu mai fie o amenințare pentru sănătatea publică mondială până în 2030.
Comunitatea cercetătorilor și a asociațiilor se teme mai ales de o scădere a dotărilor americane.
După alegerea lui Donald Trump, Statele Unite, primul contributor din istorie la lupta împotriva Sida, au prevăzut reduceri bugetare, care nu au fost până acum adoptate de Congresul american.
"Dacă nu luăm măsuri drastice, nu ne vom apropia nici măcar" de scopul fixat pentru 2030, a subliniat Nduku Kilozo, de la Consiliul național kenyan pentru controlul Sida. "Suntem foarte, foarte departe de scopul nostru, nu doar în termeni de eliminare a Sida, ci și de prevenție", a subliniat specialista, adăugând că fondurile dedicate distribuirii de prezervative a scăzut mult.