Arafat: Noile elicoptere multirol Blackhawk încep să ajungă în România în noiembrie. Experții români verifică la uzina Lockheed Martin din Polonia, unde sunt produse, stadiul livrărilor

Arafat: Noile elicoptere multirol Blackhawk încep să ajungă în România în noiembrie. Experții români verifică la uzina Lockheed Martin din Polonia, unde sunt produse, stadiul livrărilor
scris 24 sep 2023

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență,, Raed Arafat, anunță că noile elicoptere multirol Blackhawk, produse de compania americană Lockheed Martin în Polonia,  încep să ajungă în România în luna Noiembrie, el postând un clip cu noul elicopter. La rândul lui, ministrul Investițiiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, precizează că experții români verifică în Polonia stadiul de realizare a proiectului privind livrarea, în acest an, a celor 6 aparate de zbor. REparațiile și mentenața elicopterelor se va face la Aerostar Bacău.

În noiembrie 2021, prin Proiectul VIZIUNE 2020, din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență având calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General de Aviație având calitatea de partener, a semnat un acord cadru în valoare de aprox. 270 mil de euro fără TVA, care asigură, în primă etapă, finanțarea a 6 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generație.

Urmărește-ne și pe Google News

”Noile elicoptere multirol Blackhawk încep să ajungă în România în luna Noiembrie”, a scris Arafat pe Facebook.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a transmis la rândul lui că reprezentanți din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, alături de echipele din structurile Inspectoratului General de Aviație și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt într-o vizită de lucru în Polonia, la fabrica firmei producătoare de elicoptere medii-grele Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care va furniza României 6 astfel de aparate de zbor, conform acordului cadru semnat în anul 2021.

Kurier: România ar bloca participarea Austriei la reuniunile NATO ca răzbunare pentru veto-ulSchengen CITEȘTE ȘI Kurier: România ar bloca participarea Austriei la reuniunile NATO ca răzbunare pentru veto-ulSchengen

”Viteza de răspuns în situații de urgență și calitatea serviciilor de intervenție oferite cetățenilor este obligatoriu să fie la standarde europene. Lucrăm împreună la realizarea acestor obiective, iar colegii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, alături de echipele din structurile Inspectoratului General de Aviație și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt într-o vizită de lucru în Polonia, la fabrica firmei producătoare de elicoptere medii-grele Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care va furniza României 6 astfel de aparate de zbor, conform acordului cadru semnat în anul 2021”, anunța Câciu.

Ministrul precizează că experții noștri verifică stadiul de realizare a proiectului privind livrarea, în acest an, a celor 6 aparate de zbor.

În data de 9 noiembrie 2021, prin Proiectul VIZIUNE 2020, din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență având calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General de Aviație având calitatea de partener, a semnat un acord cadru în valoare de aprox. 270 mil de euro fără TVA, care asigură, în primă etapă, finanțarea a 6 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generație.

Elicopterele vor fi configurate pentru operațiuni terestre și pentru operațiuni maritime, iar dotarea tehnică va permite derularea unor acțiuni complexe de identificare și recunoaștere în teren, acțiuni de stingere a incendiilor, de căutare-salvare, de evacuare personal, de transport personal și materiale, de asistență medicală pentru victime multiple și evacuare.

Lockheed Martin în parteneriat cu Aerostar S.A vor deschide un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) a elicopterelor Black Hawk în Bacău, care va fi complet acreditat și operațional atunci când elicopterele S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an, au anunțat în luna iuniei cele două companii. Centrul trebuia să fie deschis inițial la Romaero, însă compania se confruntă cu dificultăți în ultima perioadă nu mai poate participa la licitații din cauza datoriilor.

Ministerul Afacerilor Interne a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 elicoptere Black Hawk în noiembrie 2021, contract de circa 270 milioane de euro, pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgență ale țării, care vor avea nevoie de mentenanță. Centrul MRO Black Hawk de la Bacău ar urma să permită creșterea gradului de pregătire și reducerea costurilor operaționale pentru elicopterele Black Hawk operate aici, spune Ray Piselli, vicepreședinte pentru afaceri internaționale la Lockheed Martin. "Aceast centru, atunci când va fi operațional, va contribui la crearea și menținerea locurilor de muncă înalt calificate în RomâniaȚ, spune acesta, anticipând că va avea potențial de reștere în viitor, pe măsură ce va fi integrat suportul și pentru alte produse Lockheed Martin.

Producătorul american a finalizat un audit la Aerostar și la instalațiile companiei. Angajații Aerostar au finalizat deja până în vara acestui an pregătirea MRO necesară la Academia de Training Sikorsky Lockheed Martin din West Palm Beach, Florida.

"Prin această nouă capabilitate, Aerostar va continua și va parcurge întreg procesul de preluare a activităților MRO necesare pentru noile aeronave din România și din regiune. Dorim să consolidăm poziția României pe această piață și să ne bazăm pe capacitățile și cunoștințele noastre tehnice pentru a stimula cooperarea cu alte companii românești din acest domeniu", a declarat Grigore Filip, Președinte și CEO la Aerostar.

Construit la uzina PZL Mielec a Lockheed Martin din Polonia, elicopterul S-70 Black Hawk este folosit ca aeronavă utilitară de operatori din întreaga lume, având o versatilitate multi-misiune ridicată  și  navigabilitate de nivel militar, capabilă să opereze în condiții meteo extreme, ziua sau noaptea.

Tot la Bacău sunt cele mai mari șanse să se deschidă centru de mentenanță și pentru sistemele de rachete HIMARS pe care România le va achiziționa de la Lockheed Martin. Compania americană a semnat deja un acord în acest sens cu Aerostar, care va fi pus în aplicare după ce vor fi făcuți și de Ministerul Economiei pașii necesari pentru desemnarea centrului de mentenanță, arată Adrian Iacob, Director Executiv Lockheed Martin România. Aerostar va putea asigura mentenanță și pentru avioanele F-16 cumpărate de România, când acestea vor ajunge în țară, și ar urma să fie implicată și în procesul complex  instruirea tehnică a piloților de F-16. 

În cazul centrului de mentenanță pentru elicopterele Black Hawk cumpărate de MAI, Bacăul a ajuns să fie gazdă în final, deși inițial se stabilise ca facilitatea să se deschidă la Romaero București, realizată împreună cu Lockheed Martin și Aerostar. În luna mai a anului trecut, fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, semna o scrisoare de intenție în acest sens cu compania americană. „Această capabilitate va fi realizată la Romaero, în colaborare cu o altă companie românească, Aerostar, și încă de mâine vom începe să discutăm ce evaluare avem de făcut, care sunt investițiile necesare, cum concretizăm acest parteneriat, printr-o asociere formală și după aceea ne apucăm de treabă. Lockheed Martin va veni cu transfer de tehnologie, va instrui personalul. Investițiile vor fi realizate atât de Romaero, cât și de Aerostar și le-am solicitat celor de la Lockheed Martin să participe de asemenea în asociere cu un procent”, spunea anul trecut Florin Spătaru. 

Romaero și-a adâncit, însă, problemele economice, a avut dificultăți în onorarea livrărilor, iar acumularea de datorii la buget blochează participarea la licitații și contracte publice în domeniul apărării. Activitatea companiei și-a acontinuat declinul, agravat de pandemia Covid-19 și războiul din Ucraina. Cifra de afaceri scăzuse deja de la 84,4 milioane lei în 2018 la 51,9 milioane lei în 2021, interval în care volumul pierderilor s-a dublat, la aproape 63 milioane de lei, și a trebuit să contracteze credite bancare pentru care a ipotecat mai mult de jumătate din totalul activelor corporale în favoarea CEC; BCR și Banca Transilvania. 

viewscnt
Afla mai multe despre
elicoptere blackhawk
isu
raed arafat