Antibiotice Iași, la vreme de pandemie – impas în zona spitalelor românești, livrări la export în Marea Britanie și SUA

Antibiotice Iași, la vreme de pandemie – impas în zona spitalelor românești, livrări la export în Marea Britanie și SUA
scris 10 iul 2020

În contextul pandemiei de cu virusul SARS-CoV-2, Antibiotice a câștigat licitații pentru livrarea a 2,5 milioane de flacoane cu antiinfecțioase injectabile pentru sistemele de sănătate americane și britanice până la sfârșitul acestui an.

Antibiotice Iași (ATB) reclamă o restrângere substanțială a activității pe piața spitalelor și farmaciilor. În acest context, compania a căutat oportunități pentru vânzări de medicamente la licitații pe piețele internationale precum SUA și Marea Britanie. La începutul acestei luni, firma a efectuat primele livrări de medicamente antiinfecțioase injectabile folosite în tratamentul asociativ Covid-19, destinate spitalelor din cele 2 țări. Până la finalul anului ar urma să fie vândute 2,5 milioane de flacoane, iar Antibiotice este înscrisă și pentru licitațiile din anul 2021.

Urmărește-ne și pe Google News

“Cu un portofoliu reprezentativ de antibiotice, medicamente cardiovasculare, antiinflamatoare sau dermatologice, am reușit în această perioadă dificilă pentru noi toți, cu multe restricții, să punem la dispoziție tratamente asociative Covid -19 atât pe piața internă cât și pe piețele internaționale”, spune Delia Racoveanu, director Marketing și Vânzări Piață Internațională. “Livrările s-au efectuat având în vedere în primul rând acoperirea nevoii de medicamente antiinfecțioase pentru pacienții din Romania pe care îi tratăm de 65 de ani.”

INFOGRAFICE Îmbunătățirea sănătății populației poate adăuga 9% la PIB-ul României în 20 de ani. Fiecare dolar investit în sănătate poate aduce 1,8 dolari în economia României CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Îmbunătățirea sănătății populației poate adăuga 9% la PIB-ul României în 20 de ani. Fiecare dolar investit în sănătate poate aduce 1,8 dolari în economia României

Accesarea pieței Marii Britanii face parte dintr-un proiect mai amplu al Antibiotice destinat piețelor europene, alături de statele scandinave, Germania, Polonia, Ungaria, Olanda. În SUA, compania este prezentă de peste 10 ani, iar odată cu pătrunderea pe piață a acestui nou produs de generație superioară, pentru care existau puțini producători la nivel mondial, Antibiotice și-a întregit portofoliul de medicamente antiinfecțioase utilizate în spitalele americane.

Pentru ca aceste noi produse să ajungă a fi livrate pe piețele Marii Britanii și SUA, a fost necesară întocmirea dosarelor de înregistrare a produselor conform normelor și cerințelor aplicabile pe aceste piețe, obținerea autorizării de punere pe piață, participarea în licitațiii și identificarea partenerilor prin care sa fie distribuite produsele în piață.

Antibiotice este deja prezentă cu aceste medicamente sterile injectabile și în alte sisteme de sănătate internaționale precum Serbia, Vietam și Republica Moldova.

Remdesivir primește aviz de la Bruxelles și devine primul medicament aprobat pentru tratarea Covid-19 în UE CITEȘTE ȘI Remdesivir primește aviz de la Bruxelles și devine primul medicament aprobat pentru tratarea Covid-19 în UE

La raportarea trimestrială, compania reclama suferință tocmai pe actvitatea de export. „Pe fondul crizei mondiale de răspândire a virusului SARS-CoV 2, activitatea de comerț internațional a fost puternic impactată în această perioadă”, spunea documentul remis Bursei. „Măsurile de restricționare a exportului impuse prin Ordonanțele Militare, documentarea suplimentară solicitată de Ministerul Sănătății pentru aprobarea derulării operațiunilor de export, perturbarea calității canalelor tradiționale de transport, limitarea sau sistarea activităților de producție a unor furnizori din zonele afectate (China, Italia, Franța, India) au avut ca rezultat o performanță mai redusă a activității de export pentru categoria produselor finite (medicamente) față de nivelul planificat, dar și față de perioada similară a anului 2019.”

Aceeași raportare anunța promovarea unei politici de extindere la export: „Perioada următoare se va caracteriza printr-o creștere semnificativă a cantităților fabricate și livrate la export pentru medicamentele antiinfecțioase (în special cele din gama peniciline, combinații de penicilină, paracetamol). Cererea este corelată cu nevoia guvernelor pentru medicația asociată infecțiilor cu SARS-CoV2 atât pe termen scurt, imediat, cât și pentru asigurarea unui stoc de siguranță pe termen mediu."

Oportunitatea pe segmentul antiinfecțioase era vizibilă chiar din primele 3 luni ale acestui an, așa cum o arată tabloul prezentat de companie pentru vânzările pe diversele clase terapeutice.

Antibiotice Iași, la vreme de pandemie – impas în zona spitalelor românești, livrări la export în Marea Britanie și SUA

Acesta este contexul în care compania și-a majorat cu 5,62% profitul din exploatare la 3 luni, la 5,45 milioane lei, de la 5,16 milioane lei la T1 2019. Dinamica a fost încă și mai bună, +24,77%, pentru rezultatul net global care a urcat la 4,08 milioane lei, de la 3,27 milioane lei, iar aceasta „se datorează facilității fiscale de scutire de impozit pentru profitul investit în echipamente tehnologice”, conform conducerii Antibiotice.

Antibiotice Iași, companie deținută în proporție de 53,02% de Ministerul Sănătății, este listată la cota Bursei de Valori București și, la un preț de închidere de ieri, de 0,5350 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societății este de 359,16 milioane lei (74,20 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
antibiotice
ministerul sanatatii
bvb
bursa