Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat în luna mai aproape 800 de firme care comercializează măști și mănuși de protecție, controalele fiind parte a campaniei derulate de către autoritate în perioada stării de urgență și a stării de alertă, pentru verificarea de bunuri comercializate de firme în contextul epidemiei de coronavirus. ANPC nu a făcut, încă, publice rezultatele controalelor, însă datele obținute de Profit.ro prezintă o situație extrem de gravă. În timp ce masca de protecție a devenit obligatorie în multe situații, iar autoritățile atrag tot mai des populației atenția să respecte regulile pentru a încetini extinderea tot mai accelerată a virusului, 90% dintre măștile verificate de ANPC prezintă abateri de la prevederile legale în vigoare.
Procentajul de măști neconforme este uriaș și vine în contextul scandalurilor din ultima perioadă referitoare la calitatea materialelor sanitare, inclusiv a măștilor de protecție.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”De ce este important: Autoritățile au pus în ultimele luni o presiune uriașă pe populație pentru respectarea unor reguli stricte în perioada stării de urgență și în perioada stării de alertă, cu efecte grave, inclusiv economice. În prezent, purtarea măștii de protecție, corect, a devenit principala solicitrare a autorităților. Populația este îndemnată pe toate căile posibile să poarte mască pentru a limita răspândirea coronavirusului. În contextul în care 90% dintre măștile care pot fi cumpărate de populație "prezintă abateri de la prevederile legale în vigoare", apare întrebarea ce au păzit autoritățile în lunile în care românii erau închiși în case.
De asemenea important: Recomandarea este însă în continuare pentru purtarea măștilor decât fără nicio protecție, în lipsa unei alte soluții.
Rezultatele investigației ANPC relevă un dezastru, în contextul în care rezultă că 90% dintre măști nu respectă prevederile legale. O mare parte a populației își respectă obligația de a purta mască, pentru a limita extinderea epidemiei, însă autoritățile statului par să fi rămas pasive în timp ce piața românească s-a umplut de măști și mănuși cu probleme.
CITEȘTE ȘI FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare"În perioada 11-19 mai, Autoritatea a desfășurat acțiuni de control privind mănușile și măștile de protecție care se comercializează în România. În această perioadă au fost controlați 794 operatori economici, fiind constatate abateri la un număr de 513 dintre aceștia. Din totalul măștilor verificate, s-a constatat că un procent de 90% dintre acestea prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare, iar din totalul mănușilor de protecție verificate, la peste 51% s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare", relevă un document analizat de Profit.ro.
În urma acestor controale, ANPC a aplicat amenzi de 1,18 milioane de lei și a oprit de la comercializare măști și mănuși de 15,17 milioane lei.
ANPC nu a publicat, încă, date privind verificările, întrucât a extins această campanie de controale.
Un alt aspect important este că cererea pentru astfel de echipamente de protecție a crescut exploziv anul acesta la nivel global, astfel că tot mai multe firme s-au reprofilat și au început să le producă.
CITEȘTE ȘI Progrese în reglementarea recunoașterii facialeDe asemenea, autoritățile prezentau, mai ales în prima fază a crizei, drept mari succese toate importurile de măști de protecție, derulate preponderent din țări precum China sau Turcia, de multe ori de firme care nu au avut anterior astfel de activități.
Potrivit Agerpres, Horia Constantinescu, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Constanța, a atenționat la mijlocul lunii mai că pe piața din România sunt vândute măști de protecție neconforme, fără ca vânzătorul să ofere informații despre calitatea acestora.
"Există comercializate măști cu trei pliuri. Măștile cu trei pliuri nu sunt menționate în niciun regulament european și în niciun act normativ autohton, în sensul că ele trebuie așezate în categoria echipamentelor de protecție individuală sau a celor cu caracteristici medicale. Faptul că s-au născut tot felul de sintagme, măști cu trei pliuri, măști alb-albastre nu oferă o informație corectă și completă, cu siguranță nici autorităților de control, nici consumatorului final, acesta fiind obligat de toate ordonanțele militare (...) să poarte mască. (...) El vede că masca seamănă cu cea pe care ar trebui să și-o cumpere și și-o achiziționează din două perspective, aceea de a respecta obligațiile pe care le are în această perioadă și de a se proteja. Or, noi constatăm în acțiunile de control desfășurate că acesta, de fapt, în unele situații nu se protejează deloc, poartă în dreptul feței o poveste care ascunde doar fizionomia, neîmpiedicând nici contaminarea sa, nici eventuala contaminare a celorlalți", a spus Horia Constantinescu, într-o conferință de presă.
Paul Anghel, directorul general al ANPC, avertiza, la începutul lunii iunie, că există modele de măști aflate pe lista produselor periculoase, care nu ar trebui să fie puse în vânzare.
„ALERTĂ. Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, atrăgea atenția Paul Anghel într-o postare pe Facebook.