Africa de Sud, care se confruntă cu un al treilea val al pandemiei de Covid-19, a anunțat că retrage două milioane de vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) din cauza "unei probleme neconforme" la fabricarea în Statele Unite, scrie AFP.
Agenția sud-africană a medicamentului (Saphra) a indicat într-un comunicat că "a luat decizia de a nu distribui vaccinuri produse care provin din loturi ce conțin compuși medicamentoși neconformi", scrie News.ro.
Autoritățile americane au anunțat vineri că "mai multe loturi", adică milioane de doze, fabricate la Baltimore și a căror producție a fost stopată acum câteva săptămâni, vor fi aruncate. Teste au arătat că unele componente ale vaccinului britanic de la AstraZeneca, fabricate în aceeași uzină, au fost amestecate din greșeală formulei de la J&J.
Ministrul sud-african al Sănătății, Mmamoloko Kubayi-Ngubane, care a recunoscut "un pas înapoi în programul de vaccinare", a precizat sâmbătă că loturile cu probleme sunt în prezent stocate într-un laborator de înaltă tehnologie din Port Elizabeth (sud).
Africa de Sud militează pentru o suspendare temporară a brevetelor pe vaccinurile Anti-Covid, pentru a permite fiecărei țări să producă versiuni generice cu costuri reduse.
"Dacă vrem să salvăm vieți și să încheiem cu pandemia, trebuie să dezvoltăm și să diversificăm fabricația", a spus sâmbătă președintele Cyril Ramaphosa la summitul G7 din Anglia.
Africa de Sud se bazează pe livrarea a 31 de milioane de doze de vaccin de la J&J pentru a-și imuniza populația de 59 de milioane. Țara a reușit să obțină 30 de milioane de doze de la Pfizer, dar acest vaccin în două injecții necesită păstrarea la temperaturi foarte scăzute.
O nouă livrare de 300.000 de vaccinuri de la J&J "aprobată" trebuie să sosească marți, au afirmat autoritățile sud-africane.
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizareGuvernul a suspendat deja temporar vaccinul în aprilie, după cazuri de cheaguri de sânge în Statele Unite. În februarie, a renunțat și la 1,5 milioane de doze de la AstraZeneca, după îndoieli privind eficiența sa contra variantei locale Beta.
În întârziere fațăd e restul lumii, Africa de Sud nu a vaccinat decât 1% din populația sa. Țara africană cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud numără peste 1,7 milioane de cazuri, din care aproape 58.000 decese. Mai mult de 9.300 de noi infectări au fost recenzate în ultimele 24 de ore.