Europa și-a dublat importurile de arme în ultimii cinci ani, în principal ca urmare a războiului din Ucraina, a anunțat Institutul Internațional de Cercetări privind Pacea din Stockholm (SIPRI), transmite DPA.
Un raport elaborat de SIPRI arată că importurile de arme ale statelor europene au crescut cu 94% în perioada 2019-2023 comparativ cu perioada 2014-2018, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele SIPRI se referă la volumul livrărilor de arme, nu la valoarea lor financiară. Întrucât acest volum poate varia substanțial de la un an la altul în funcție de situația comenzilor, SIPRI analizează perioade de cinci ani, nu de 12 luni.
Cel mai mare importator de arme din Europa a fost Ucraina, cu 23% din toate importurile de arme ale continentului. Țara est-europeană se confruntă de peste doi ani cu o invazie rusă pe scară largă.
În 2023, Ucraina a fost de departe cel mai mare importator de arme din întreaga lume. Totuși, în perioada 2019-2023, țara s-a plasat pe locul 4 în lume, după India, Arabia Saudită și Qatar.
Cele mai importante două state exportatoare către Ucraina au fost SUA și Germania, cu 69%, respectiv 30% din importurile ucrainene. În pofida acestui lucru, exporturile germane de arme au scăzut cu 14% în ultimii cinci ani.
Pentru prima dată în ultimele decenii, Rusia nu se mai află printre primii doi exportatori de arme din lume. În timp ce SUA și-au sporit exporturile de arme cu 17%, acoperind 42% din piața mondială, livrările de arme dinspre Rusia au scăzut de 53%. Rusia a fost depășită de Franța, care și-a crescut exporturile cu 47%.