Vremea friguroasă din ultimele zile a majorat considerabil consumul de gaze. Importurile din Ungaria - reluate pentru a acoperi majorarea consumului cu peste o treime. Dublare a prețului spot

Vremea friguroasă din ultimele zile a majorat considerabil consumul de gaze. Importurile din Ungaria - reluate pentru a acoperi majorarea consumului cu peste o treime. Dublare a prețului spot
scris 19 ian 2021

Vremea friguroasă din ultimele zile a majorat considerabil consumul de gaze, ceea ce a făcut ca România să reia importurile din Ungaria, după două luni în care acestea au fost practic nule.

În numai 10 zile, consumul de gaze s-a majorat cu mai mult de o treime, de la 473 GWh/zi pe 6 ianuarie la 634 GWh/zi pe 17 ianuarie, ceea ce a condus la reluarea importurilor de gaze din Ungaria.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă, la începutul lunii, importurile de pe punctul de interconectare Csanadpalota erau practic nule, în prezent România importă în medie aproximativ 30 de GWh/zi. Pe 15 ianuarie, importurile din Ungaria au atins și valoarea de 52 GWh.

Însă partea cea mai mare a gazelor de import provine din Ucraina și Bulgaria. Astfel, pe 17 ianuarie, România importa 60 GWh din Ucraina, prin punctul de interconectare de la Isaccea, și 53 de GWh din Bulgaria, prin punctul de interconectare de la Negru Vodă.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

De altfel, România utilizează pentru import 4 dintre cele 3 puncte funcționale, singura excepție fiind punctul de pe garnița cu Bulgaria, Giurgiu-Ruse, pe unde nu trece practic niciun MWh de gaz, în niciuna dintre cele 2 direcții. Similar și în cazul punctului de interconectare cu Republica Moldova de la Ungheni, însă prin acest punct nu a fost tranzitat de gaze, cu excepția unor mici perioade de teste.

În continuare, prima sursă de asigurare a consumului intern rămâne producția, cu o mede de aproximativ 250 GWh/zi, urmată îndeaproape de extragerile din depozitele operate de Depogaz și Depomureș, de aproximativ 240 GWh/zi.

Presiunea pusă de majorarea consumului s-a simțit și pe piața spot, când luni, 18 ianuarie, prețul pe piața intraday a atins maximul acestui an, de 133 lei/MWh, aproape dublu față de prețul de 70 lei/MWh înregistrat pe 9 ianuarie.

În prezent, România mai are depozitați aproximativ 17,5 TWh, echivalentul a peste 53% din capacitatea totală de depozitare.

Profit.ro a anunțat că în ultimele 2 luni ale anului trecut convergența prețurilor gazelor de pe bursele maghiară (CEEGEX) și română (BRM) a condus la dispariția fluxurilor de gaze pe granița dintre cele 2 state, atât într-un sens, cât și în celălalt, potrivit unui raport al agenției de reglementare a domeniului de la Budapesta, MEKH.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
gaze
consum
majorare
ungaria