Volume și prețuri record înregistrate pe piața spot a gazelor naturale. Apariție a firmei care intermediază importul de gaze rusești în România. Perspectivele - anunțate la Profit Energy.forum

Volume și prețuri record înregistrate pe piața spot a gazelor naturale. Apariție a firmei care intermediază importul de gaze rusești în România. Perspectivele - anunțate la Profit Energy.forum
scris 25 oct 2018

Ultimele două zile de tranzacționare pe piața pentru ziua următoare pentru gaze naturale (PZUGN) a OPCOM a înregistrat maxime atât în ceea ce privește volumele, cât și prețurile. Dacă recordul volumului zilnic tranzacționat de la lansarea pieței în urmă cu o lună, de 6.000 MWh, a fost înregistrat marți pentru energia livrată miercuri, recordul de preț, de 112,5 lei/MWh, a fost realizat miercuri pentru energia livrată joi. Atât volumul, cât și prețul ar putea fi rezultatul faptului că, până pe 30 octombrie, furnizorii trebuie să-și îndeplinească cotele de stocare impuse de Autoritatea de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE), mai mari cu 15% decât cele valabile pentru iarna trecută.

Un alt element interesant a fost apariția în ultimele trei zile de tranzacționare a S.C. WIEE Romania S.R.L., firma care intermediază importul de gaze rusești în România.

Urmărește-ne și pe Google News

Perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, conferință care va fi deschisă de ministrul Energiei, Anton Anton, și va reuni principalii jucători în domeniu, în direct la Profit TV

Volumele ridicate înregistrate în ultimele zile, 6.000 MWh marți și 3.000 MWh miercuri, ar putea fi explicate atât prin intrarea WIEE pe această piață, cât și prin cererea mai mare de gaze în vederea realizării de către furnizori a obligațiilor de stocare impuse de ANRE.

FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de \ CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forum

Printr-un ordin din luna mai, actualizat la începutul acestei luni, ANRE a impus un stoc minim de gaze naturale la nivel național pentru titularii licențelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienților finali de 21,3 milioane MWh, cu 2,7 milioane MWh peste cel valabil pentru iarna trecută.

Stocul aferent categoriei de clienți finali casnici pentru această iarnă este de 9. milioane MWh (iarna trecută - 8,18 milioane MWh), cel aferent categoriei de clienți finali noncasnici de 8,78 milioane MWh (iarna trecută - 7 milioane MWh), iar cel aferent categoriei de clienți finali producători de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației de 3,5 milioane MWh (iarna trecută - 3,46 milioane MWh).

Companiile care sunt obligate să stocheze cele mai mari volume de gaze sunt cei doi mari furnizori, Engie (6,28 milioane MWh) și E.On (5,16 milioane MWh), și cei doi mari producători, Romgaz (4 milioane MWh) și Petrom (3 milioane MWh).

Gazul cumpărat de furnizori este stocat în cele 6 depozite operate de Romgaz, care încasează și un tarif de depozitare de aproximativ 18 lei/MWh. Acest tarif se alătură tarifelor de transport, ceea ce explică, alături de creșterea cererii, majorarea prețului gazului în perioadele de iarnă.

Precedentul record în ceea ce privește volumul a fost înregistrat pe PZUGN în urmă cu 9 zile, marți, 16 octombrie, când acesta s-a situat la 5,57 GWh.

În ceea ce privește prețul gazelor, acesta a urcat cu 13,5% în ultimele 10 zile, de la un preț de 99 lei/MWh pe 15 octombrie la 112,5 lei/MWh pe 24 octombrie.

PZUGN a fost lansată operațional în 31 iulie 2018 și asigură participanților la piață posibilitatea ajustării portofoliilor de tranzacții și diminuării și/sau eliminării situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei, datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen. La lansare, pe platformă erau înregistrați un număr de 13 operatori economici, între timp numărul acestora majorându-se la 30.

Efectiv, piața pentru ziua următoare a gazelor naturale (PZUGN) a debutat pe 19 septembrie, când au fost efectuate primele licitații la un preț de 98 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
volum
gaze
pzugn
spot
depozitare
stocare