Piața liberă este modelul de piață din Europa, lucru care ar trebui luat în calcul de statul român, chiar dacă are libertatea de a decide pentru cel model optează odată cu modificarea legislativă care urmează a intra în vigoare odată cu expirarea legislației de plafonare/compensare în aprilie 2025, a transmis, în cadrul Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediția a VIII-a, Nicolas Richard, CEO ENGIE România.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Artenie Secrieru & Partners, Black Sea Oil&Gas, CEC Bank, D&B David și Baias, ENGIE, Electrica Furnizare, E-ON, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, Nuclearelectrica, OMV Petrom, PPC, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Romgaz, Rompetrol, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Trebuie să știm ce se va întâmpla. Modelul de piață e decis de statul român. Piața liberă e modelul de piață din Europa. Dacă vorbim de furnizare, acest lucru vizează structura achizțiilor noastre. Programele de eliberare de gaze și energie pe piețe sunt bune, pentru că ele creează lichiditate în piață. Azi nu avem lichiditate”, a afirmat Richard.
În al doilea rând, trebuie făcut ceva cu costul dezechilibrelor din sistemului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„România are probabil cel mai mare cost de echilibrare din Europa”, a precizat șeful Engie.
În al treilea rând, noul mecanism trebuie să fie simplu de implementat: „Dacă nu, va fi extrem de greu!”
În opinia acestuia, prosumatorii nu sunt consumatori obișnuiți, pentru ei ar trebui elaborat un model de contract dedicat.
Șeful Engie s-a referit și la contractele de tip Power Purchase Agreement (PPA), de achiziție de curent electric în avans pe termen lung, care sunt importante pentru sănătatea financiară. unei piețe libere.
„Trebuie să fim în stare de a avea contracte pe termen lung. La nivel global noi suntem lideri pe PPA. Când vinzi un virtual PPA nu ai încă un contract de origine garantat”, a explicat Richard.
În plus, șeful Engie a cerut și un tratament nediscriminatoriu al furnizorilor.
„Sunt unii care au dispărut din piață în criză și se reîntorc. Noi avem 120 mii clienți în plus, pe care i-am prefinanțat. Trebuie să ne asigurăm, prin licențiere, că aceștia au capacitatea de furniza energie clienților”.
Referindu-se la supraimpozitarea producției, Richard crede că aceasta ar trebui să fie eliminată din legislație.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: MG TEC Industry, producător de produse igienice - vândut către două fonduri de investiții„Nu vrem să fie supraimpozitată producția, dar politica fiscală este apanajul statului român. Important este să putem anticipa ce se va întâmpla. Iar dacă modelul de piață este cel de piață liberă, trebuie văzut dacă sectorul productiv nu este suprataxat. Și, dacă este suprataxat, nu putem avea lichiditate în piață și nici un semnal de preț corect. Dacă acestea nu există, nu putem vorbi de o piață liberă”, a explicat șeful Engie.