Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoanele fizice a continuat luni cu regiunea Sud-Vest Oltenia, mai exact județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. Fondurile s-au terminat după 1 minut și 20 de secunde.
Locuitorii din această regiune au avut la dispoziție 199,2 milioane de lei și s-au înscris 6.640 de dosare, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceasta după ce, vineri, bugetul pentru sesiunea București-Ilfov a fost epuizat într-un minut și 5 secunde.
În celelalte cinci sesiuni din acest an, înscrierile s-au încheiat în circa 2 minute.
Urmează ca marți, 8 octombrie, să se înscrie locuitorii din regiunea Vest (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș), aceasta fiind și ultima sesiune pentru persoane fizice.
Bugetul total al schemei în acest an este de 2 miliarde de lei, iar fiecare beneficiar primește 30.000 de lei de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare.
Suspiciuni de fraudă la sesiunea pentru București-Ilfov
Asociația Prosumatorilor din România susține că înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice pentru regiunea București-Ilfov s-au terminat într-un timp atât de scurt, încât ridică suspiciuni de fraudă cu ajutorul inteligenței artificiale.
Asociația a precizat că înscrierea într-un minut nu pare exagerată, însă suspiciunea vine din faptul că o persoană care s-a înscris în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat.
CITEȘTE ȘI Gazprom a devenit cea mai neprofitabilă companie din Rusia- „În urma discuțiilor cu persoane specializate în domeniu, există suspiciuni privind „robotizarea” înscrierii prin diverse metode, unele implicând chiar Inteligența Artificială.
- Pentru a demonstra acest lucru, Asociația Prosumatorilor din România (A.P.C.E.) a cerut oficial către AFM să ne informeze câte dosare s-au înregistrat sub limita de 30 de secunde de la deschiderea sesiunii.
- Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacitățile umane de a înscrie informațiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranță există suspiciuni mari de implicare a unor programe speciale de înscriere rapidă în aplicație”, se mai arată în comunicatul Asociației Prosumatorilor.
În replică, Administrația Fondului pentru Mediu susține că până acum nu există dovezi că ar fi fost încercări de fraudă.
„AFM derulează o analiză minuțioasă a dosarelor depuse, verificând orice posibilă încercare de fraudare a aplicației informatice. Până în acest moment, nu au fost identificate astfel de încercări, iar Administrația Fondului pentru Mediu rămâne vigilentă în a păstra standarde ridicate de integritate”, potrivit AFM.