BSOG nu se va implica direct în proiecte regenerabile, eoliene sau solare, offshore, ci se va concentra pe actuala producție de gaze în Marea Neagră și pe dezvoltarea producției de biogaz, a transmis, în cadrul Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediția a VIII-a, Mark Beacom, CEO, Black Sea Oil & Gas, neexcluzând însă, pe termen lung, utilizarea infrastructurii pe care compania o deține în apele teriotoriale ale României în acest sens.
Evenimentul este organizat cu sprijinul ACUE, Artenie Secrieru & Partners, Black Sea Oil&Gas, CEC Bank, D&B David și Baias, ENGIE, Electrica Furnizare, E-ON, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, Nuclearelectrica, OMV Petrom, PPC, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Romgaz, Rompetrol, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Ne-am uitat la biogaz, oportunitatea este foarte mare. România este cel de-al patrulea cel mai mare producător de animale din UE și potențialul există. Obstacolele, în special cele comerciale, însă țin de reglementare. Am înființat o nouă companie care se concentrează pe energia verde (BSOG Energy SRL - n.r.), iar primul domeniu pe care ne-am concentrat, este biogazul”, a afirmat Beacom.
„Avem infrastructura offshore, ne-am întrebat cum putem deveni mai competitivi, pentru că ne place apa, suntem buni la apă. Și avem acest coridor, avem dreptul de proprietate asupra terenurilor, oricine va face eoliene offshore va vedea cât de dificile sunt aceste lucruri.
Durează de la 5 la 10 ani dezvoltarea acestei infrastructuri, este un proiect pe termen foarte lung. Infrastructura noastră poate fi utilizată și pentru producție de hidrogen verde, folosind eolienele offshore, însă și aceasta este o proiecție de durată. Pe termen scurt, în propriile noastre centrale putem să ne imaginăm un back-up, un contract de servicii pentru sistem”, a declarat șeful BSOG.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Energy.forum - Pavel Nițulescu, Secretar de stat: Proiectele de centrale electrice pe gaze care să înlocuiască producția de energie electrică din cărbune la CE Oltenia, în întârziereReferindu-se la principala activitate, producția de gaze offshore, Beacom a ținut să reamintească dificultățile cu care s-a confruntat compania.
„Am înregistrat 3 ani de producție bună, în condițiile în care, când noi am început rapid dezvoltarea, ne-a lovit pandemia. Operam rig-urile cu 40 de oameni, și cu toate acestea nu ne-am confruntat cu niciun caz de covid. În plus, Insula Șerpilor nu e departe de noi. Cu toate incertitudinile și riscurile, ne-am asigurat că nimeni nu avut de suferit”, a explicat Beacom.
În plus, BSOG nu a depășit standardele de emisii, înregistrând un kg/boe, reprezentând 6% din media industriei.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Urmare a deciziei fondatorilor Dedeman, Cemacon Zalău părăsește astăzi bursaÎn ceea ce privește divergențele legale cu autoritățile, Beacom a precizat că oficialii BSOG sunt „amiabili, disponibili să discute cu autoritățile, chiar dacă au uneori viziuni diferite” de ale acestora
„BSOG a respectat întotdeauna legislația, am luat autorizațiile procedând corect. Vom continua să discutăm cu autoritățile pe tema rezolvării diferendelor. Din 2012 până în 2019 am fost în mod constant în dialog și într-un potențial conflict cu autoritățile. Este o practică uzuală”, a afirmat oficialul BSOG.