Deși nu sunt clare perspectivele de listare la BVB, acțiunile băncii comerciale maib, din Republica Moldova, ar urma să dea oportunitate investitorilor de portofoliu de a capta din avansul economic al unui stat care se află în proceduri de pre-aderare la Uniunea Europeană.
Cu un vot favorabil din partea acționarilor pentru listarea la Bursa de Valori București, banca maib, care în statul vecin are 1,3 milioane clienți, încearcă să-și ridice nivelul de notorietate în rândul investitorilor internaționali și, în special, din România, iar în acest sens a organizat o zi a investitorilor la sediul instituției de credit, de la Chișinău.
Banca, având active totale de 3 miliarde euro, este lider de piață în sistemul bancar din Republica Moldova, unde în această lună se va desfășura un referendum legat de aderarea la Uniunea Europeană și unde așteptările sunt că, în acest proces, economia va avea o creștere robustă, de la nivelul din 2023, când produsul intern brut a fost de 17,3 miliarde dolari în anul 2023.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De altfel, faptul că investiția în maib echivelează cu luarea de expunere pe o piață, economie, țară în creștere, este primul argument investițional al băncii care nu are o perspectivă clară de listare, având în vedere necesitatea modificării unor reglementări de legislație la Chișinău și care nu sunt în controlul ei.
Nu este numai vorba despre o simplă investiție în Republica Moldova, ci chiar pe un lider într-o piață importantă, cea bancară, unde maib concentrează 35% din active, spune Macar Stoianov, CFO în cadrul băncii, parte a unui management cu experiență, care este citat, de asemenea, ca un argument investițional. Lider și în domeniul plăților, maib spune investitorilor că oferă avantajul unei inovări continue și a eficienței îmbunătățite, astfel încât aceștia nu vor intra într-o companie care va fi la un moment dat matură sau un dat, ci în ceva care se va autoreinventa tot timpul.
CITEȘTE ȘI Gheorghe Dobra părăsește poziția de director general al Alro pe care o ocupa de peste 30 de aniMoldova oferă investitorilor de portofoliu confortul unei economii care operează într-un climat de îndatorare ridicată, datoria publică fiind de 35,0% din produsul intern brut la finalul anului trecut, indicator care ar urma să ajungă la 38,9% din PIB, în anul 2026, conform estimărilor Băncii Mondiale. Apetitul extern deja există și trendul pentru investițiile străine directe deja s-a reluat de la impasul legat de șocul coronavirus.
Republica Moldova stă mai rău la nivelul deficitului de cont curent, estimat la 10,7% din PIB pentru finalul acestui an. Este un indicator care rămâne deteriorat în pofida remitențelor cetățenilor care lucrează în Europa (de nu mai puțin de 912,6 miliaone dolari numai în primul semestru din acest an) și a creșterii cu 60% a exporturilor în anii 2020-2023, inclusiv cu schimbări la nivelul structurii, în sensul unei înjumătățiri a livrărilor către Rusia și Belarus, la 6% din totalul exporturilor, de la 12% în 2019 și 2020. Desfacerile către țări ale Uniunii Europene reprezintă 65% din exporturile Moldovei, cu piață predilectă România.
În această etapă, maib operează într-o piață în care inflația s-a temperat către 5,3%, după șocul monetar de la jumătatea anului 2022, când rata scumpirilor a ajuns până la 33,9%, în contextul declanșării conflictului din Ucraina și a scumpirilor explozive ale prețurilor la energie. Așteptările sunt pentru o menținere pe mai departe a inflației în coridorul de 5%, cu +/-1,5 puncte procentuale al băncii centrale.
Banca operează cu o marjă netă a dobânzii de 4,3%, în scădere anualizată cu 1,4 puncte procentuale. Este climatul în care maib a obținut un profit net semestrial de 36,1 milioane euro, iar câștigul net din anii trecuți a stat la baza unei distribuții record de dividende. Nivelul indicatorului Return on Equity (RoE) este de 18,00%. Book value pentru bancă este de 397 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Romgaz delistează certificatele globale de depozit de la Londra. Lichiditatea migrase natural către BVBBanca operează pe o piață bancară mică în Republica Moldova, dar foarte concentrată și compoetitivă, unde în permanență trebuie să abordezi provocările legate de cererile clienților din pripă pentru a câștiga cotă piață. Moldindconbank, Victoriabank din Grupul Banca Transilvania și banca locală a OTP Bank din Ungaria sunt principalii competititori ai maib, bancă având 3.000 de acționari și unde pachetul de control de 40% este deținut de un consorțiu între Horizon Capital și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Piața propriu-zisă din Republica Moldova nu este singura linie de expansiune pentru maib. Compania care pune accentul pe serviciile digitale vizează și atragerea de clientelă din numeroasa diaspora basarabeană care muncește în Europa și care pot apela la serviciile de plăți sau la stocarea de valoare prin deschiderea de depozite.
Un plan de extindere este deschiderea unei operațiuni în România. Nu este, însă, vorba de o bancă comercială înregistrată în sistemul bancar românesc supravegheat de BNR, ci de o instituție e-money, spune CEO-ul maib, Giorgi Shagidze, care face trimitere la oportunitatea mare legată de cei 2,2 milioane de basarabeni care au pașaport românesc.
CITEȘTE ȘI Cu licitații întârziate în PNRR, afacerile Restart Energy One se prăbușescUnul din principalele argumente investiționale ale maib este îmbunătățirea continuă, an de an, trimestru de trimestru, lună de lună, la nivelul tuturor indicatorilor bancari relevanți. Compania este lider de piață cu o cotă de 43,9% din totalul plăților fără cash. Spre exemplu, într-o serie de vehicule din transportul urban din Chișinău, sunt instalate terminale ale maib unde se pot face plăți directe pentru biletul de 6 lei moldovenești (0,31 euro) pentru o călătorie.
De asemenea, maib are o cotă de piață de 32,4% din creditele noi. Portofoliul de credite se ridică la 9,57 miliarde lei moldovenești (489,96 milioane euro), din care 48,7% îl reprezintă creditul ipotecar și 51,3% cel de consum și aferent cardurilor de credit, toate într-o dinamică pozitivă de la un trimestru la altul, așa cum se vede pe graficul atașat.
Pe termen lung, maib are avantajul pentru o expansiune mai mare, în condițiile în care gradul de penetare este foarte redus în Republica Moldova, al 2-lea cel mai mic după Kazahstan. Totuși, nu va fi ușor. O barieră este cea legată de comportamentul de piață. În Basarabia, încă există percepția că dacă recurgi la împrumuturi înseamnă că ai o problemă și este ceva de rușine, spune Aliona Stratan, CEO adjunct și care are responsabilitate pentru dezvoltarea portofoliului de retail.
Dificultățile în a se găsi noi debușee pentru credite au adus raportul credite/depozite la 60%, unul din cele mai lichide niveluri din ultimii ani. Acesta este contextul în care maib este în poziția de a oferi dobânzi de doar 1-2% pentru depozite. O represiune financiară consistentă, având în vedere o rată de inflație pe care publicul o percepe la undeva la peste 7%.
Totuși, normalizarea ar urma să survină mai târziu, spune CEO-ul Shagidze, răspunzând la o întrebare a Profit.ro, având în vedere că, între bănci, competiția acerbă este pe creditare și nu pe atragerea de depozite.
CITEȘTE ȘI Grup Șerban Holding – profit net aproape dublu la S1Instituția de credit emite lunar obligațiuni însă doar pe piața internă, cu o maturitate de 3 ani și dobânzi anuale apropiate de 3%. Sunt exerciții care vizează doar diversificarea surselor de finanțare și consolidarea încrederii locale, pentru că banca nu are, în mod real, nevoie de lichiditate suplimentară.
Compania este solidă și sub aspectul creditelor neperformante. Totuși, managementul băncii este atent să privească indicatorul în dinamică având în vedere că este un portofoliu de credite în expansiune accelerată, atrage atenția CEO-ul adjunct Stratan. Banca încearcă să clasifice clienții pe 4 profiluri pentru a adopta strategiile adecvate de încasare a ratelor. La jumătatea acestui an, nivelul creditelor neperformante este de 1,9% din totalul portofoliului.